Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co čekat od schůzky Putina se Si Ťin-pchingem? Ruský prezident požaduje několik věcí

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin zamíří na několik dní do Číny. Setkat by se zde měl kromě jiných i s nejvýše postaveným mužem země prezidentem Si Ťin-pchingem. Půjde o první Putinovu cestu do zahraničí poté, co zahájil své páté funkční období v čele Ruska. A co od návštěvy a setkání obou vysoce postavených státníků čekat? Především prohlubování vazeb.

Reklama

Schůzka dle serveru CNBC přichází v době, kdy Kreml spoléhá na Čínu stále více. Především pokud jde o obchodní a politickou podporu. Spolupracovník think tanku Foreign Policy Research Institute a odborník na zahraniční politiku Maximilian Hess pro CNBC uvedl, že Putin chce v rámci schůzky s čínským prezidentem řešit především tři věci.

FOTOGALERIE: Putin se znovu ujal prezidentského úřadu

„Bude chtít dohodu o spolupráci ohledně plynovodu Síla Sibiře 2 a usiluje také o další čínskou podporu pro válku na Ukrajině,“ uvedl Hess. Třetím bodem by podle něj měl být snadnější přístup Ruska na čínské finanční trhy. „Putin by rád využil Čínu a její měnu k podpoře ruského obchodu,“ řekl Hess. Putinův poradce Jurij Ušakov už dříve potvrdil, že prezidenti mají jednat o Ukrajině. Konkrétnější však nebyl.

Reklama

Gazprom

Ruský gigant krvácí. Gazprom obtížně vyplňuje ztrátu z evropského trhu dodávkami do Číny

Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny.

Přečíst článek

Po jednání mezi čtyřma očima má následovat neformální večeře, které se má podle agentur zúčastnit také kandidát na ministra obrany Andrej Belousov a jeho předchůdce, nyní tajemník bezpečnostní rady Sergej Šojgu, ministr zahraničí Sergej Lavrov a Boris Ušakov. Jednasedmdesátiletý Putin a sedmdesátiletý Si budou podle Kremlu jednat také o spolupráci v energetice a ekonomice.

Putin vyzdvihl čínský mírový plán

V rozhovoru pro čínskou zpravodajskou agenturu Xinhua (v překladu Nová Čína - pozn.red.) Putin uvedl, že „rusko-čínské ekonomické a obchodní vztahy se rychle rozvíjejí a prokazují jejich trvalou schopnost reagovat na vnější výzvy a krize“. Podpořil také čínský mírový plán ohledně války na Ukrajině a řekl, že Rusko zůstává otevřené dialogu pro vyřešení současného konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Přečíst článek

Peking, který je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu jednoznačně odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu.

Putin navštíví kromě Pekingu také město Charbin v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchodě země. „Zúčastní se tam slavnostního zahájení osmého rusko-čínského EXPO a čtvrtého rusko-čínského fóra o meziregionální spolupráci,“ uvedlo tiskové oddělení Kremlu podle státní agentury TASS.

Naposledy se Putin se svým čínským protějškem setkal v říjnu loňského roku na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Čínský prezident byl předtím v březnu na třídenní návštěvě v Moskvě.

Reklama

Související

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme