Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin vyrazí do Číny. Se Si Ťin-pchingem má jednat o Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin navštíví ve čtvrtek a v pátek Čínu, kde se mimo jiné setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle agentur to oznámil Kreml a také čínské ministerstvo zahraničí. Státní návštěva bude Putinovou první zahraniční cestou poté, co minulý týden zahájil své páté funkční období v čele Ruska. Šéf Kremlu byl naposledy v Číně loni v říjnu.

Reklama

Za nejdůležitější označil Putinův poradce Jurij Ušakov neformální schůzku obou hlav států, naplánovanou na čtvrteční večer, během které mají prezidenti jednat o Ukrajině. Po jednání mezi čtyřma očima má následovat neformální večeře, které se má podle agentur zúčastnit také kandidát na ministra obrany Andrej Belousov a jeho předchůdce, nyní tajemník bezpečnostní rady Sergej Šojgu, ministr zahraničí Sergej Lavrov a Ušakov. Jednasedmdesátiletý Putin a sedmdesátiletý Si budou podle Kremlu jednat také o spolupráci v energetice a ekonomice.

FOTOGALERIE: Putin v Kremlu složil přísahu a ujal se prezidentského úřadu

Putin navštíví kromě Pekingu také město Charbin v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchodě země. „Zúčastní se tam slavnostního zahájení osmého rusko-čínského EXPO a čtvrtého rusko-čínského fóra o meziregionální spolupráci,“ uvedlo tiskové oddělení Kremlu podle státní agentury TASS.

Reklama

Společně proti sankcím Západu

Rusko a Čína v poslední době upevnily obchodní i vojenské vztahy. Čína stejně jako Rusko čelí západním sankcím, i když v menší míře. Krátce před ruským vpádem na Ukrajinu v únoru 2022 ohlásily obě země během Putinovy návštěvy v Pekingu „neomezené“ vzájemné partnerství.

FOTOGALERIE: Si v Budapešti. Město obsadili záhadní muži s červenými čepicemi

Peking, který je nyní nejvýznamnějším ruským spojencem, kritizuje protiruské sankce a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu jednoznačně odsoudit. Zároveň těží z nižších cen za ropu a plyn, které už Rusko nemůže prodávat do Evropy v dřívějším rozsahu.

Naposledy se Putin se svým čínským protějškem setkal v říjnu loňského roku na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Čínský prezident byl předtím v březnu na třídenní návštěvě v Moskvě.

Minulý týden se Si po pěti letech vypravil do Evropy, kde navštívil Francii, Maďarsko a Srbsko.

Gazprom

Ruský gigant krvácí. Gazprom obtížně vyplňuje ztrátu z evropského trhu dodávkami do Číny

Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny.

Přečíst článek

Nizozemský premiér Mark Rutte

Nový šéf NATO? Češi mají jasno. Podporujeme Rutteho, uvedl Lipavský

Česko podporuje kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl v rozhovoru pro Blesk. Současný šéf aliance Jens Stoltenberg ve funkci skončí 1. října.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Přečíst článek

Reklama

Související

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Lukáš Kovanda: Si Ťin-pching v Moskvě Putinovi do náruče úplně nepadl. V otázce plynu volí vyčkávací taktiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme