Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin: Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci, ale nedovolí nikomu, aby jej ohrožoval. Účastníkům tradiční vojenské přehlídky k připomínce porážky nacistického Německa to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Zatímco po Rudém náměstí pochodovali vojáci, ruská vojska tlačí na frontovou linii na Ukrajině, kde Rusko svou invazí v roce 2022 rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od roku 1945.

Reklama

Na dnešní přehlídce je podle ruských médií k vidění méně vojenské techniky než v letech před invazí na Ukrajinu. Neúčastní se jí také žádní představitelé západních zemí. Rusko uvedlo, že na přehlídku nepozvalo velvyslance takzvaných nikoliv přátelských zemí - v podstatě těch, které podporují Kyjev.

FOTOGALERIE: Putin se znovu ujal prezidentského úřadu

Putinův projev si naopak vyslechli vůdci Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, ale i Kuby, Laosu nebo Guiney-Bissau. Na Rudém náměstí v centru ruské metropole se jim představilo podle ruského ministerstva obrany na 9000 příslušníků ruské armády, z nichž se jich více než 1000 účastnilo bojů na Ukrajině.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Ničí mě evropský duch porážky, říká evropský jestřáb a pochmurný vizionář Emmanuel Macron

Emmanuel Macron pro magazín The Economist osvětlil svá nedávná slova o možné „smrti Evropy“. Snaží se francouzský prezident být silným lídrem, kterých se kontinentu zrovna nedostává, nebo chce jen odvrátit porážku v eurovolbách?

Přečíst článek

Západ zapomněl na roli Sovětského svazu

„Rusko udělá vše pro to, aby se vyhnulo globální konfrontaci,“ řekl v projevu Putin. V souladu se svými předchozími prohlášeními také tvrdil, že Západ zapomněl na roli Sovětského svazu při porážce nacistického Německa.

FOTOGALERIE: Jak vypadala vojenská přehlídka v Moskvě?

Moskva od svého vpádu na Ukrajinu čelí prohlubující se izolaci a sankcím ze Západu, podle kterého Putin usiluje o zabrání ukrajinského území. Ruský prezident a další ruští představitelé naopak tvrdí, že jejich „speciální vojenská operace“, jak válku s Ukrajinou oficiálně nazývají, má za úkol sousední zemí „demilitarizovat a denacifikovat“.

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Informace o použití chemických zbraní na Ukrajině nejsou podložené důkazy, uvedla studie

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití chemických zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené.

Přečíst článek

Pozorovatelé připomínají, že v čele Ukrajiny stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž má židovský původ, a kde krajní pravice podle volebních výsledků sehrávala na politické scéně okrajovou roli.

Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než většina zemí Evropy, protože nacistické Německo podepsalo kapitulaci krátce před půlnocí 8. května. Tou dobou bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

Přehlídky se dnes konají či konaly v dalších velkých městech rozlehlé země, která zahrnuje 11 časových pásem.

Reklama

Související

Putin v Kremlu složil přísahu a oficiálně se znovu ujal prezidentského úřadu

OBRAZEM: Putin v Kremlu složil přísahu a ujal se prezidentského úřadu. Mezi hosty byl i americký herec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme