Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
ČTK
 ČTK

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Reklama

„Celá řada dalších zemí představila své návrhy, ale možná ne tak konkrétně a artikulovaně. S nejpřesnějším plánem přišla loni Čína,“ citovala Lavrova agentura TASS. Šéf ruské diplomacie podle ní doplnil, že Rusko ale vítá i jiné návrhy, například ty od Brazílie nebo afrických zemí.

Z geopolitického napětí těží zbrojaři. Třeba Strnadova CSG. O její obrněnce je zájem:

Lavrov už v dříve podle serveru Lenta.ru ocenil, že návrh Pekingu bere v potaz i příčiny současné situace. V této souvislosti Lavrov prohlásil, že jednou z nich jsou sankce, které Západ uplatňoval proti Rusku „už dlouho před ukrajinskou situací“. Západní země uvalily sankce na Rusko po jeho anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Po zahájení invaze na Ukrajinu v roce 2022 je značně rozšířily. O nutnosti odstranit příčiny současné situace mluvil podle agentury RIA Novosti Lavrov i dnes.

Plán má 12 bodů, požaduje návrat k mírovým jednáním a zastavení bojů. Čínský návrh také vyzývá k vyřešení humanitárních otázek nebo zajištění bezpečnosti občanů i vojáků, píší ruská média.

Číňané řešení nepřinášejí

Carnegieho nadace pro mezinárodní mír ale dříve uvedla, že dokument předložený Pekingem ve skutečnosti cestu, jak dosáhnout míru na Ukrajině, nepředkládá. Čínský plán podle ní takovouto ambici ani nemá a jeho cílem je pouze zmírnit kritiku mířící na to, že se Čína stala tichým komplicem Ruska vedoucího válku proti Ukrajině.

Za zklamání označila čínský mírový plán například také německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která uvedla, že jde o poziční dokument, ve kterém není pojmenovaný útočník ani oběť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve řekl, že Kyjev s některými body nesouhlasí, a vyzval Čínu, aby se připojila k ukrajinskému návrhu na ukončení války.

Newstream vydává třetí číslo magazínu newstream CLUB. Tématem je odkaz, hvězdou František Kinský

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Vztahy mezi Ruskem a NATO se zhoršují, Moskva však nemá v úmyslu jít do konfliktu se zeměmi Severoatlantické aliance, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Zničíme každou stíhačku F-16, kterou Ukrajinci použijí. Jaké má plány s Českem?

Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters. Ruský prezident také vyvrátil, že by Rusko zaútočilo na Polsko či Česko.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Evropské země rozkrývají vměšování Ruska. Je to znepokojivé, uvedl nizozemský premiér

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme