Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Čína chce letos zvýšit výdaje na obranu o 7,2 procenta proti loňskému roku. Cíl pro růst hrubého domácího produktu (HDP) si Peking stanovil na pět procent, což je stejný cíl jako loni a nižší v porovnání s předchozími lety.

Reklama

S odkazem na dokumenty, které má schválit dnes zahájené jednání čínského parlamentu, o tom informovaly agentury Reurers a AFP. Čína podle nich zároveň zopakovala, že usiluje o sjednocení s Tchaj-wanem, oproti dřívějším oficiálním dokumentům ale vypustila slovo „mírové“.

Čínské výdaje na obranu pozorně sledují Spojené státy i regionální rivalové Pekingu jako Japonsko či Jižní Korea. Podle zmíněného dokumentu by obranný rozpočet měl činit 1,67 bilionu yüanů (5,38 bilionu korun), což je zhruba třetina armádního rozpočtu USA. Více než desetiletí od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga do čela země se podle Reuters armádní rozpočet více než zdvojnásobil. Také v loňském roce chtělo čínské vedení zvýšit vojenské výdaje o 7,2 procenta.

Konečná: Evropa by se měla zastavit a ujasnit si, co chce do budoucna

Evropský parlament je o věcné diskuzi. Ostatní (europoslanci) mají své studie, my zase jiné, a ne vždy ten boj vyhrajeme. Nicméně ta debata se tam vede velmi konstruktivně, bez politického napadání, jak je v Česku stylem, srovnává pro ČTK Protext europoslankyně, předsedkyně KSČM a vedoucí kandidátka neparlamentní koalice Stačilo! Kateřina Konečná.

Přečíst článek

„Poskytneme silnější finanční záruky snahám o modernizaci naší národní obrany a ozbrojených sil na všech frontách,“ uvedl podle agentury AP na úvod parlamentního jednání premiér Li Čchiang.

Demokraticky fungující Tchaj-wan, který Čína považuje za svou provincii, si v posledních letech stěžuje na časté čínské vojenské manévry v okolí ostrova. Ty se množí od lednových tchajwanských prezidentských voleb, v nichž zvítězil dosavadní viceprezident Laj Čching-te označovaný Pekingem před hlasováním za nebezpečného separatistu. Laj se úřadu ujme v květnu.

Čína nyní přestala hovořit o „mírovém sjednocení“. Tchaj-wan v reakci vyzval Čínu, aby přijala skutečnost, že si obě strany nejsou vzájemně podřízeny. Peking by se měl snažit o vytvoření zdravých vzájemných vztahů, dodala tchajwanská Rada pro záležitosti pevniny, která má na starosti politiku Tchaj-wanu vůči pevninské Číně. Tchajwanské ministerstvo obrany podle agentury Reuters oznámilo, že letos zvýší počet zkoušek řízených střel.

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

Volkswagen potrápí invaze levných aut z Číny. Koncern čeká pomalejší růst tržeb

Akcie Volkswagenu klesly poté, co automobilka uvedla, že růst tržeb se letos zpomalí z 15 na 5 procent. Koncern, do kterého patří i mladoboleslavská Škoda Auto, sníží pětiletý plán výdajů do roku 2029 o 10 miliard korun, píše Bloomberg. Automobilový koncern se podle agentury potýká s klesající poptávkou po elektrických vozidlech a sílící konkurencí.

Přečíst článek

Tchajwanským průlivem, který odděluje ostrov od pevninské Číny, dnes proplula americká válečná loď John Finn. Torpédoborec proplul „oblastí Tchajwanského průlivu, která leží mimo teritoriální vody jakéhokoli státu“, uvedlo americké námořnictvo. „V tomto koridoru platí pro všechny země svoboda plavby,“ dodalo.

Týdenní zasedání čínského parlamentu, které má převážně ceremoniální charakter, je bedlivě sledováno kvůli jakýmkoli náznakům toho, jaké kroky vláda podnikne na vojenském poli či k oživení strádající ekonomiky.

Premiér podle AP uvedl, že vláda bude pokračovat v „proaktivní fiskální politice“ a „obezřetné měnové politice“. Loni čínský HDP vzrostl o 5,2 procenta, o rok dříve však v důsledku přísných restrikcí při pandemii covidu-19 jen o tři procenta.

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Výroba automobilů v závodě společnosti Chery v Číně

Čínská ekonomika zaostala za očekáváním, důvodem je slabší zahraniční poptávka

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme