Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volkswagen potrápí invaze levných aut z Číny. Koncern čeká pomalejší růst tržeb

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů
ČTK
 nst
nst

Akcie Volkswagenu klesly poté, co automobilka uvedla, že růst tržeb se letos zpomalí z 15 na 5 procent. Koncern, do kterého patří i mladoboleslavská Škoda Auto, sníží pětiletý plán výdajů do roku 2029 o 10 miliard korun, píše Bloomberg. Automobilový koncern se podle agentury potýká s klesající poptávkou po elektrických vozidlech a sílící konkurencí.

Reklama

Německý automobilový koncern Volkswagen loni mírně zvýšil provozní zisk. Letos čeká pomalejší růst tržeb. V roce 2023 koncern, jehož součástí je i Škoda Auto, zvýšil provozní zisk o 2,1 procenta na 22,6 miliardy eur (zhruba 572 miliard korun). Tržby Volkswagen zvýšil o 15,5 procenta na 322,3 miliardy eur. 

Výrobce automobilů zatím těží z odložené covidové poptávky, která zatím kompenzuje bující ekonomické problémy. Výhled na letošní rok je ale méně optimistický. Vysoké životní náklady a náklady na půjčky budou v letošním roce zatěžovat spotřebu. Největší trh Volkswagenu, Čína, se navíc potýká s propadem v oblasti nemovitostí a slabou podnikatelskou důvěrou.

Problémy autoprůmyslu

Letos koncern očekává zpomalení růstu tržem na 5 procent. Kvůli této předpovědi výrazně oslabily akcie podniku. V pátek odpoledne v jednu chvíli odepisovaly až 7,2 procenta.

„Jsme přesvědčeni o tom, že rok 2024 bude i přes zhoršené ekonomické vyhlídky a silnou konkurenci úspěšný,“ uvedl finanční ředitel VW Arno Antlitz. 

Volkswagen prosazuje ambiciózní plán úspor. Ze svého pětiletého plánu výdajů seškrtá 10 miliard eur a sníží jej na 170 miliard eur. Chce tím zvýšit marže a dohnat konkurenty, jako je Stellantis. Toto jeho úsilí je o to naléhavější vzhledem ke zpomalujícímu růstu prodeje elektromobilů a konkurenci levnějších čínských modelů i zlevňující Tesly.

Dnešní zpráva Volkswagenu neobsahuje údaje o vývoji čistého zisku. Podrobnější výsledky loňského hospodaření zveřejní koncern 13. března, napsala agentura DPA.

Koncern Volkswagen už dříve oznámil, že vloni zvýšil celosvětový odbyt o 11,8 procenta na 9,24 milionu vozů po sedmiprocentním poklesu v předchozím roce. Škoda Auto v loňském roce dodala zákazníkům po celém světě 866 800 vozidel. To představuje meziroční nárůst o 18,5 procenta.

Rivian R1T

Akciová bublina elektromobility splaskla, hodnota automobilek padá strmě dolů

Zdá se, že auto budoucnosti sjelo do příkopu. Akciová bublina elektromobility totiž splaskla. Dolu míří hodnota mnoha společností vyrábějících elektromobily, kterým se před lety věštila velká budoucnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme