Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Čínská lidová banka
iStock
 ČTK

Čínské státní banky zpřísňují financování ruských klientů. Přístup mění poté, co Spojené státy schválily sekundární sankce proti zahraničním firmám, které pomáhají Moskvě v jejím válečném tažení proti Ukrajině. Čínští věřitelé by jinak mohli ztratit přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Kreml zprávu odmítl komentovat.

Reklama

Americké ministerstvo financí v prosinci uvedlo, že použije sekundární sankce proti bankám, které zprostředkovávají Rusku obchody s vybavením nezbytným pro jeho válečnou mašinérii. Nejméně dvě čínské banky si tak v posledních týdnech objednaly revizi svých ruských obchodů se zaměřením na přeshraniční transakce. Banky přeruší styky s klienty na sankčním seznamu a přestanou poskytovat jakékoli finanční služby ruskému vojenskému průmyslu bez ohledu na měnu nebo místo transakce, uvedly zdroje Bloombergu.

Intenzivnější kontroly

Banky zintenzivňují hloubkovou kontrolu klientů, včetně kontroly, zda jejich obchodní registrace, oprávnění příjemci a koneční správci pocházejí z Ruska, uvedli lidé obeznámení se situací, se kterými Bloomberg hovořil. Banky kontrolu rozšíří i na klienty, kteří nejsou ruskými občany a podnikají v Rusku nebo převádějí kritické položky do Ruska prostřednictvím třetí země, dodali.

Tento vývoj podle Bloombergu podtrhuje, do jaké míry se Čína podřizuje americkým sankcím navzdory tomu, že je neschvaluje, a navzdory slibům, že bude s Ruskem udržovat hospodářské vztahy. Vláda prezidenta Si Ťin-pchinga se vyhýbá poskytování významné vojenské pomoci Rusku. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ale dává diplomatickou podporu a posiluje obchod v oblastech, kterých se sankce netýkají.

Ackmanova žena Neri Oxmanová

Nájezdník Ackman se chytil do vlastní pasti. Tedy, "pomohla" mu manželka

Spekulant Bill Ackman rozjel svůj aktivismus i na sociálních sítích - byl jeden z těch, kdo dohnal šéfku Harvard University Claudine Gayovou k rezignaci. Nyní čelí podobnému tlaku jeho žena.

Přečíst článek

Kreml dnes zprávu odmítl komentovat s vysvětlením, že téma je příliš politicky citlivé. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na dotaz ohledně zprávy podle agentury Reuters jen uvedl, že Čína zůstává důležitým strategickým partnerem Ruska, s nímž Moskva nadále rozvíjí vztahy.

Čínský vývoz do Ruska v průběhu války prudce vzrostl. Země se stala největším dovozcem fosilních paliv z Ruska, přičemž dodávky uhlí se od roku 2020 více než zdvojnásobily. Sankce připravily ruskou centrální banku o přístup k přibližně polovině jejích mezinárodních rezerv, takže jí zůstalo pouze zlato a jüany. Používání čínské měny tak stouplo, přičemž podíl vypořádání v jüanech se v září vyšplhal na 27 procent z 15 procent na konci roku 2021.

Čtyři největší čínské státní banky už v minulosti dodržovaly předchozí americké sankce proti Íránu a Severní Koreji. Činily tak proto, aby neztratily přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme