Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miroslav Singer: Schodek 300 miliard Česko nepotřebuje. Po vyrovnaných rozpočtech tu ale není poptávka

Stanislav Šulc
sta

Vláda Petra Fialy na příští rok počítá se schodkem ve výši 252 miliard korun. To je sice méně než schodek očekávaný za rok 2023, přesto jde o stále obří sumu. A žádnou změnu v této rozhazovačné rozpočtové politice podle bývalého guvernéra České národní banky Miroslava Singera nelze v následujících letech očekávat. „Samozřejmě by šlo mít nižší rozpočet, ale není po tom poptávka,“ uvedl Singer v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Vyrovnané, či dokonce přebytkové rozpočty patří minulosti. A v nejbližší době návrat ke skutečně zodpovědné rozpočtové politice očekávat nelze. Není pro to vůle. Myslí si to bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer.

„Vláda samozřejmě ukázala, že je schopná řídit rozpočet. Chybí tu ale poptávka po tom, aby se rozpočet dostal do většího balancu. A chybí i u vlády, která je pravicově-středová vláda, alespoň teoreticky,“ řekl Singer v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. „V rozpočtu lze dělat leccos. My rozhodně nejsme ekonomika, která potřebuje k fungování 300miliardový schodek,“ dodal hlavní ekonom Generali CEE Holdingu.

Podle Lukáše Kovandy se v rozpočtu na příští rok projeví snaha Fialovy vlády konsolidovat veřejné rozpočty. „Podle propočtů by dopad měl být kolem 90 miliard korun, o to nižší schodek bude,“ připomněl hlavní ekonom Trinity Bank v pořadu Svět financí na CNN Prima News.

Který z ministrů financí zasekl největší sekeru ve státním rozpočtu? Kdy Česko narazí na dluhovou brzdu a co potom nastane? A jsou problémy s českým deficitem skutečně tak problematické? Sledujte celý pořad Svět financí s Trinity Banky na CNN Prima NEWS.

Co zaznělo v předchozích epizodách pořadu Svět financí

Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor
video

Matěj Žák z Trezoru: Věřím, že se bitcoin podívá nad 100 tisíc dolarů

Bitcoin se dostává do býčího trhu a jeho cena se dostala nad 44 tisíc dolarů. „Před několika týdny jsem někomu z legace říkal, že se cena může dostat až na 123 456 dolarů za bitcoin. Pokud bitcoin zopakuje cyklicky svůj výkon, můžeme se opravdu podívat nad 100 tisíc dolarů,“ uvedl v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor, která vyvinula první fyzickou kryptoměnovou peněženku.

Přečíst článek

Bývalý guvernér Národné banky Slovenska Ivan Šramko v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Ivan Šramko: Problémy Evropy jsou hlavně problémy Německa

Zkušený bankéř, bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen správní rady Trinity Bank Ivan Šramko vidí jako největší problém současné evropské ekonomiky potíže německého hospodářství. „Německá ekonomika je v recesi, a to je hlavní důvod, proč se Evropa nedokáže srovnat s konkurencí zejména USA. „Věřím, že se Německo vzkřísí, ale podle prognóz to bude trvat mnoho let,“ dodal Šramko v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Přečíst článek

video

Svět financí: Investice přes fondy má řadu výhod. Hlavně nižší riziko

Investorka a spoluzakladatelka fondu Espira Andrea Ferancová Bartoňová a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v nejnovější epizodě pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS vysvětlují výhody investování prostřednictvím fondů.

Přečíst článek

Bývalý viceguvernér ČNB Marek Mora bude od dubna náměstkem ministra financí Zbyňka Stanjury

Marek Mora: Jih Evropy příští rok překvapí rychlým snížením zadlužení. Česku naopak poroste

Česká republika sice momentálně stále má velmi nízký podíl dluhu na HDP, zejména v kontextu eurozóny. V příštím roce se ale může situace dramaticky změnit, uvedl náměstek ministra financí a bývalý člen rady České národní banky Marek Mora v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme