Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Jaroslav Míl
ČTK
Stanislav Šulc

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Reklama

Jednotný energetický trh v Evropě má řadu problémů. Naplno se to projevilo vloni v srpnu, kdy ceny na burze vystřelily k částce tisíc eur za 1 megawatthodinu. V současnosti jsou ceny sice níže, ale stále jsou o zhruba 150 až 200 procent nad dlouhodobým průměrem.

Právě vloni se také spekulovalo o tom, zda by bylo výhodné burzu opustit a vymyslet vlastní obchodní model. Podle bývalého šéfa energetického gigantu ČEZ Jaroslava Míla by přesně to mohlo pomoci českým domácnostem s přehnanými cenami za elektřinu.

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: První bitcoinový fond v USA je „na spadnutí“, cena kryptoměny roste

Bitcoin, „klasika“ mezi kryptoměnami, letos opět roste jako z vody. Od začátku roku zhodnotil o zhruba 125 procent. Přitom před rokem touto dobou byla nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna na dně. Mnozí bitcoin odepisovali a vyhlíželi jeho definitivní krach. Už poněkolikáté se ale spletli. V lednu se prodával za méně než 17 tisíc dolarů, nyní vyjde na více než 37 tisíc.

Přečíst článek

„My nemáme povinnost být na té burze, nemáme ani povinnost mít burzovní cenu jako referenční,“ uvedl Jaroslav Míl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na stanici CNN Prima NEWS. Podle Míla není pravda, že by opuštění burzy znamenalo opuštění společného evropského trhu. „Je to jako kdyby musel rohlík stát stejně v Kolíně ve středních Čechách a v Kolíně nad Rýnem. To je také společný trh, ale má různé obchodní zóny,“ dodal Míl.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy navíc vyšší ceny elektřiny představují mimořádnou zátěž pro tuzemský průmysl. „V dalších letech hrozí, že bude výrazně klesat konkurenceschopnost českých firem,“ dodal Kovanda v pořadu Svět financí.

Celý pořad sledujte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Lukáš Kovanda: ERÚ ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem přesto zdraží

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Fiala klidní situaci. Cena elektřiny vzroste maximálně o jednotky procent, tvrdí premiér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme