Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Magdaléna Klimešová: Většina Ukrajinců pracuje. Pobírají nižší mzdu než Češi

Magdaléna Klimešová z ministerstva práce a sociálních věcí v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
poskytnuto CNN Prima NEWS
Stanislav Šulc

S uprchlíky z Ukrajiny si Češi spojují celou řadu mýtů včetně toho, že stát stojí hodně peněz, a přitom nic nedělají. Z dat ministerstva práce a sociálních věcí přitom vyplývá, že v letošním roce již příjmy z odvodů a placených daní Ukrajinci do systému přispějí vyšší částkou, než kolik stát vydá na všechny dávky spojené s migrací z východu. „Pracuje většina práceschopných uprchlíků,“ řekla analytička ministerstva práce a sociálních věcí Magdaléna Klimešová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

První dva roky války na Ukrajině platilo, že český stát finančně doplácí na přítomnost uprchlíků. V letošním roce se to však již mění a Ukrajinci prchající před válkou do českého státního rozpočtu přispějí vyšší částkou, než kterou Česko vydá na dávky spojené s migrací.

Ukazují to nejnovější data ministerstva práce a sociálních věcí, které spočítalo odvody na sociálním a zdravotním pojištění, daně z příjmu a dále nepřímé daně vyplývající ze spotřeby. To pak ministerští úředníci porovnali s výdaji na humanitární dávky.

Ukrajinci se zapojili velmi dobře do pracovního trhu. Problémem ale zatím je, že pracují výrazně pod svou pracovní způsobilostí, což je dáno i jazykovou bariérou. Takže zatím mívají relativně nižší mzdy. I proto mnozí z nich mají i dvě zaměstnání, to se týká zhruba 30 procent z nich,“ uvedla analytička MPSV Magdaléna Klimešová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Realitní investor a makléř Matej Kucharič v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Realitní makléř Matej Kucharič: Mezi investory je nyní zájem o Albánii

Pro Čechy a Slováky je nemovitostní trh dlouhodobě náhražkou trhu kapitálového. Tuto tezi potvrdil v pořadu Svět financí s Trinity Bank realitní investor a makléř Matej Kucharič, který se na nemovitostním trhu pohybuje již 18 let. Investičně se zaměřuje zejména na Tenerife, zájem ale vidí také o další destinace. „Investoři nyní mají ve hledáčku Albánii,“ uvedl Kucharič.

Přečíst článek

Reklama

Posila pro pracovní trh

Pokud by se podařilo lépe využít kvalifikací Ukrajinců, pomohlo by to jim, ale také českému hrubému domácímu produktu. A to podle Klimešové poměrně významně.

V Česku aktuálně pracuje zhruba 120 tisíc z celkově 350 tisíc uprchlíků, kteří tu využívají dočasné ochrany související s válkou na Ukrajině. Jde přitom o více než 70 procent z těch, kteří pracovat mohou.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to přitom byla výrazná vzpruha pro český pracovní trh.

„Myslím, že k pracovní integraci Ukrajinců došlo téměř příkladně. Ještě před válkou se mluvilo o tom, že je potřeba hledat pracovní sílu v zahraničí, protože bylo výrazně více volných pozic než nezaměstnaných. Pro místní trh nebyl problém tento příliv lidí pojmout,“ připomněl Kovanda.

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Přečíst článek

Ukrajinci berou méně než Češi

Přesto zaměstnávání Ukrajinců má i několik problematických rovin. První je takzvaná prekarizace práce Ukrajinců, tedy fenomén, že často bývají využíváni na nejméně kvalifikované pracovní činnosti, navíc velmi často mimo standardní pracovně-právní vztahy.

Často jde o nějaké náhradní úvazky. I proto dochází k tomu, že až 40 procent z nich dostává nižší ohodnocení než Češi. A to za stejnou práci,“ doplnila Magdaléna Klimešová.

Podle ní by tak největší pomoc v současnosti měla směřovat jednak na podporu jazykového vzdělání, dále pak na urychlení a zjednodušení uznávání kvalifikací a vzdělání z Ukrajiny.

Jak se statisíce Ukrajinců podepsaly na českém nemovitostním trhu? A nastane po válce situace, kdy bude vláda přemlouvat uprchlíky, aby tu zůstali?

Sledujte celý pořad Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Vratislav Nejedlý: Výhodou soukromých škol je určitá míra normality

Přijímací řízení na střední školy v posledních týdnech potrápilo desítky tisíc českých rodin. Oproti loňsku sice byla situace lepší, stále ale nedosahuje dostačujícího stavu. Jak mohou pomoci soukromé školy? A jak se vůbec podniká ve školství? Na to odpovídal zakladatel několika soukromých škol Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Vláda od letoška umožňuje lidem odepisovat si z daňového základu až 48 tisíc, pokud stejnou částku neprošustrují, ale pošlou ji na dlouhodobé investice. Takzvaný dlouhodobý investiční produkt má být jednou z cest, kterými si lidé zajistí další peníze do důchodu a nebudou jen spoléhat na státní penzi. „Demografický vývoj je jasný, spoléhat na státní důchod nebude do budoucna moudré,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme