Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vratislav Nejedlý: Výhodou soukromých škol je určitá míra normality

Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
CNN Prima NEWS - použito se svolením
Stanislav Šulc

Přijímací řízení na střední školy v posledních týdnech potrápilo desítky tisíc českých rodin. Oproti loňsku sice byla situace lepší, stále ale nedosahuje dostačujícího stavu. Jak mohou pomoci soukromé školy? A jak se vůbec podniká ve školství? Na to odpovídal zakladatel několika soukromých škol Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Vratislav Nejedlý podniká ve školství již třináct let. Založil Královské mateřské a základní školy, v hlavním městě má už několik školních zařízení. A kdyby tomu nebránily možnosti a podmínky, rád by kapacity výrazně rozšířil.

Poptávka po místech v soukromých školách je enormní. V Praze například každoročně čelíme poptávce ve výši 200 i 300 procent naší kapacity,“ uvedl Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. „Domnívám se, že naší hlavní výhodou je určitá míra normality. Garantujeme, že žák bude v bezpečném prostředí, motivujícím prostředí, v prostředí, které jej bude rozvíjet. Až pak jsou ty další výhody, jako je bilingvní výuka, která ve státních školách není možná. A naopak mezinárodní školy, které u nás také fungují, zase často opomíjejí češtinu,“ dodal Nejedlý.

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Přečíst článek

Do soukromých škol navíc podle něj není takový problém v současnosti sehnat kantory, jejichž nedostatek bývá označován za jeden z hlavních problémů českého veřejného školství.

„Nerad bych se nikoho dotknul, takže bych neřekl, že máme lepší učitele. Ale myslím si, že jim dáváme větší prostor k realizaci jejich invence a kreativity. To je v tomto povolání zásadní a hodně kantorů právě toto motivuje k tomu, že nastoupí do soukromé školy,“ připomněl podnikatel.

Až statisíce za semestr

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se v posledních letech v Česku ukazuje důležitost soukromého školství.

„Jasně to ukázala například situace ve středních školách z loňského roku, kdy nebyly kapacity pro řadu žáků. Úředníci totiž nemají úplně motivaci takové problémy řešit dopředu. Soukromé školství tak může vytvářet důležitý tlak, aby to veřejné školství začalo fungovat lépe,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Školné se v soukromých školách pohybuje od desítek tisíc za rok až po statisíce za semestr. Záleží to většinou podle lokality a Česko v tom je stejné jako západní Evropa.

Kde se koncentruje bohatství, tam se koncentruje vzdělání. Nejvyšší ceny za vzdělání v soukromých školách tak jsou přirozeně v Praze, kde mají rodiče větší kupní sílu a mohou si to dovolit. Soukromé školy obecně jsou zejména výsadou větších měst, což je stejné jako v západní Evropě. Ukazuje se však, že v těchto velkých městech, u nás právě v Praze, jsou pak nejlepší výsledky žáků například v mezinárodním srovnání PISA,“ dodal Kovanda.

Jak jsou na tom české děti v porovnání se světem? Nabízejí soukromé školy lepší vzdělání než veřejné? A jak se ve vzdělání prosadí umělá inteligence?

Sledujte celou epizodu pořadu Svět financí s Trinity Bank věnovanou vzdělávání na CNN Prima NEWS.

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Vláda od letoška umožňuje lidem odepisovat si z daňového základu až 48 tisíc, pokud stejnou částku neprošustrují, ale pošlou ji na dlouhodobé investice. Takzvaný dlouhodobý investiční produkt má být jednou z cest, kterými si lidé zajistí další peníze do důchodu a nebudou jen spoléhat na státní penzi. „Demografický vývoj je jasný, spoléhat na státní důchod nebude do budoucna moudré,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Dánský statistik Bjørn Lomborg má na kontě hned několik knih, v nichž popisuje dopady některých rozhodnutí vlád i Evropské unie na životy nejchudších lidí. I proto je nepříliš přesně označován za klimato-skeptika. Ve skutečnosti Lomborg klimatickou změnu nepopírá. Jen upozorňuje na to, že extrémní výdaje na záchranu klimatu ze strany EU pravděpodobně nebudou mít efekt. „Historie ukazuje, že lidstvo podobné problémy dokáže vždy vyřešit. A to jedině inovacemi,“ uvedl dánský vědec v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme