Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
CNN Prima NEWS - použito se svolením
Stanislav Šulc

Vláda od letoška umožňuje lidem odepisovat si z daňového základu až 48 tisíc, pokud stejnou částku neprošustrují, ale pošlou ji na dlouhodobé investice. Takzvaný dlouhodobý investiční produkt má být jednou z cest, kterými si lidé zajistí další peníze do důchodu a nebudou jen spoléhat na státní penzi. „Demografický vývoj je jasný, spoléhat na státní důchod nebude do budoucna moudré,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Zajistit se finančně na stáří se podle odborníků stává hlavní výzvou současných pracujících generací i všech následujících, které na pracovní trh teprve vstoupí. Demografický vývoj je nepříznivý a podle očekávání se budou výrazně rozevírat nůžky mezi průměrnou mzdou a průměrnou starobní penzí. V současnosti představuje průměrná penze necelých 50 procent průměrné hrubé mzdy, v budoucnu by tento podíl měl klesnout až k 30 procentům.

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Přečíst článek

Finančně se připravit na stáří bude nezbytné. Jednou z možností bude dlouhodobý investiční produkt, kterým stát od letoška podporuje dlouhodobé investice na stáří,“ uvedla finanční poradkyně společnosti 4fin Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Z daňového základu bude možné si odepsat až 48 tisíc korun, což efektivně při běžném zdanění 15 procent představuje více než 7 tisíc korun odepsaných z daní z příjmu. Podmínkou však je, že investor nechá prostředky v systému DIP nejméně po dobu 120 měsíců, tedy deseti let, a nevybere je dříve než po dovršení šedesáti let. Pokud by prostředky vybral dříve, musel by úlevu zpětně dodanit.

Akcie i dluhopisy

Kam tedy investovat? Podle Ivy Flídrové je modelace dlouhodobého investičního produktu velmi specifická a individuální, což vyplývá z podmínky možnosti výběru investic nejméně po deseti letech a po dosažení šedesátky.

Kamila Horáčková ze Swiss Insurance Group v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
video

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

„Takže záleží na tom, jestli si DIP zřizuje padesátník, který má těch deset let, nebo člověk v 25 letech, který bude moci takto investovat nejméně 35 let. U těch kratších investičních horizontů se doporučuje kombinace dynamické a vyvážené strategie, tedy investice do akcií, akciových fondů a dále do nemovitostních a dluhopisových fondů. U delších investic se doporučuje dynamické strategie, tedy zejména akcie a akciové fondy,“ dodala Flídrová.

DIP ano, ale ne samotný

S tím, že je DIP dobrou součástí investiční strategie na stáří, souhlasí také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Nelze však spoléhat jen na něj.

„DIP je rozhodně dobrým směrem, ale nepovažuju jej ale za hlavní zajištění na stáří. Tím by měly být samostatné dlouhodobé investice. A čím dříve se začne, tím lépe. Investice by měly být normou pro všechny ekonomicky aktivní lidi hned po škole. To je úkol současných generací na rozdíl od těch předešlých, které spoléhaly na to, že jim důchody zajistí stát,“ prohlásil Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

U koho a jak si lze dlouhodobý investiční produkt zřídit? Jaké podmínky budou platit pro jeho vypovězení? A proč se vyplácí dlouhodobé investice?

Sledujte celou epizodu pořadu Svět financí s Trinity Bank věnovanou dlouhodobému investičnímu produktu na CNN Prima NEWS.

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme