Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ivan Šramko: Problémy Evropy jsou hlavně problémy Německa

Stanislav Šulc

Zkušený bankéř, bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen správní rady Trinity Bank Ivan Šramko vidí jako největší problém současné evropské ekonomiky potíže německého hospodářství. „Německá ekonomika je v recesi, a to je hlavní důvod, proč se Evropa nedokáže srovnat s konkurencí zejména USA. „Věřím, že se Německo vzkřísí, ale podle prognóz to bude trvat mnoho let,“ dodal Šramko v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Velké problémy v realitním sektoru, krachy několika společností, negativní výhledy. To jsou podle bývalého guvernéra Národné banky Slovenska a člena správní rady Trinity Bank Ivana Šramka problémy současného Německa, které táhne do problémů celou Evropu. „Německo si zvyklo na levné ruské energetické zdroje a těžko si zvyká na novou realitu,“ uvedl Šramko v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS. „Pokud se Německu nepodaří vrátit k růstu, bude to táhnout celou Evropskou unii dolů,“ dodal Šramko.

Podle něj je v Německu celá řada problémů, nejvíce se však potíže projevují v realitním sektoru, kde již dochází k velkým krachům, zejména koncern Signa, který celkově může představovat až 50 miliard eur.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Přečíst článek

Prognóza růstu německé ekonomiky není pro příští léta nijak dobrá, příští rok to bude 0,8 procenta podle Evropské komise, další rok někde nad jedním procentem. To je velmi slabý růst,“ dodal Šramko. Přesto ekonom věří, že se Německo nakonec vzkřísí, protože jde o silnou zemi s dlouhou tradicí, vysokou přidanou hodnotou a know-how.

Kovanda: Německo na křižovatce

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se tak Německo i kvůli experimentům v energetické oblasti dostal na křižovatku, a to zejména politickou. Voliči podle Kovandy budou rozhodovat, jestli chtějí pokračovat v dosavadním směřování, nebo se od něj radikálně odklonit.

„V současnosti je v průzkumech druhou nejsilnější stranou Alternativa pro Německo, a pokud by se tato protestní strana stala členem nějaké příští vlády, mohlo by v Německu dojít k poměrně razantním změnám,“ dodal Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Jak bývalý guvernér slovenské centrální banky vnímá kroky České národní banky? Myslí si, že úrokové sazby ČNB sníží ještě letos v prosinci? Sledujte celý pořad Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Martin Vondrouš ze Software602

Martin Vondrouš ze Software602: Nejhorší je vytištěný dokument, který se strčí někam do archivu

Přijít o veškerá data nebo je od hackerů vykupovat za miliony dolarů je noční můrou všech firem. Pomoci předcházet podobným útokům může digitální archiv firemních dokumentů a dat. To má své výhody i specifické požadavky na fungování firmy. „Většina dokumentů dnes vzniká již v digitální podobě a obsahují řadu metadat. Nejhorší je, když se pak vytisknou a někam založí,“ říká Senior Business Development Manager Software602 Martin Vondrouš.

Přečíst článek

Ledovec v Antarktidě, ilustrační snímek

Dalibor Martínek: Kdy přestaneme hrát hru na klimatickou změnu? Západ se vyžívá v klimatickém trýznění

Obří kus ledu, pojmenovaný podle BBC jako A23a, se prý dal do pohybu, poháněn větrnými a mořskými proudy. Úchvatnou katastrofickou zprávu přináší jeden z nejrespektovanějších světových zpravodajských serverů. Vše v kontextu narativu, že se na svět řítí jakási klimatická katastrofa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme