Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Bartoš si jde na Ústecko pro symbolickou porážku

Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Česká pirátská strana / Creative Commnons / CC BY-SA 2.0
Viliam Buchert

Politika je i hra symbolů. Když člověk získá vítězství, nebo utrpí porážku, má to velký symbolický význam pro veřejnost i média. Je ale nepochopitelné, že si jde někdo pro porážku dobrovolně. Jako šéf Pirátů Ivan Bartoš na Ústecku, kde téměř jistě prohraje v říjnových volbách s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Reklama

Těžko říct, kdo připravoval Pirátům strategii a taktiku pro říjnové sněmovní volby, ale některé věci jsou u nich nesrozumitelné. Týká se to jak samotné kampaně, tak některých zásadních rozhodnutí. Mezi ně patří i volba místa, kde bude kandidovat nejvýraznější osoba strany. A jak se volby blíží, je stále jasnější, že rozhodnutí Ivana Bartoše kandidovat v Ústeckém kraji, byla chyba. Nikdo jiný z vůdců politických stran podobný přešlap letos neudělal, naopak všichni zamířili za jistotou.

Jak to dopadne?

Bartoš se vydal v případě Ústecka poněkud fanfarónsky do jámy lvové a může na to doplatit. Je to stejné, jako kdyby kandidoval Babiš v Praze, protože by to dopředu znamenalo, že prohrál. 

Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pravice i levice nemají vůdce, proto bodují Babiš či Okamura

Zatímco v prvních dvou dekádách po revoluci probíhal na české politické scéně souboj pravice a levice, dnes převládá čirý populismus a ideologická beztvarost. Cesta se tak otevřela pro Mesiáše všeho druhu.

Přečíst článek

Piráti dosáhli ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 nejhoršího výsledku právě v Ústeckém kraji – 8,24 procenta. A co je ještě horší, v Ústeckém kraji zaznamenal před čtyřmi lety druhý nejhorší regionální výsledek i jejich současný koaliční partner Starostové a nezávislí – jen 3,62 procenta. Jistě, od té doby se situace podstatně změnila, ale v tomto regionu ani teď nebude seskupení Piráti/STAN vítězné.

Titulky v říjnu pak budou znít: Babiš porazil Bartoše. Nebo: Babiš rozdrtil Bartoše. Průzkumům věřit nemusíme, ale jeden od agentury Phoenix speciálně pro Ústecký kraj říká, že ANO tam může mít až 32 procent (v roce 2017 to bylo 37,55 procenta) a Piráti/STAN jen 15 procent. Třeba bude rozdíl daleko menší, ale to pro Bartoše nebude útěcha.

Co další politici?

Ivan Bartoš zdůvodňuje své rozhodnutí strategií, že v „nejtěžším“ kraji pro Piráty vydoluje svým osobním nasazením několik mandátů navíc. Zní to na první poslech logicky, ale spíše to měl zkusit v krajích, kde se dá získat daleko větší počet mandátů. Například dohromady ve čtyřech krajích – Středočeském, Moravskoslezském, Jihomoravském a v Praze – se bojuje skoro o polovinu sněmovny. Tam by byl Bartoš daleko platnější. Zejména v Praze.

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Přečíst článek

Ostatní lídři postupovali taktičtěji a přinesou svým stranám skutečně víc mandátů.

Andrej Babiš (ANO) do Ústeckého kraje utekl před porážkou ve středních Čechách. Petr Fiala (ODS) kandiduje v domovském Jihomoravském kraji, kde spolu s lidovci za zády velmi pravděpodobně zaboduje. Marian Jurečka je v Olomouckém kraji, kde má jeho KDU-ČSL slušné pozice. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) bude v Praze, což je vlastně její jediná šance, kde může uspět. Tomio Okamura je pak na kandidátce v Moravskoslezském kraji, kde má SPD velkou podporu. I Robert Šlachta (Přísaha) zůstal tam, odkud je – na jižní Moravě. Jen u Jana Hamáčka (ČSSD) a Vojtěcha Filipa (KSČM) je jedno, kde jsou na kandidátkách, protože se nejspíše do sněmovny nedostanou.

Někdy se dějí i ve volbách zázraky, ale právě u Ivana Bartoše to na ně nevypadá. Ústecko je z jeho strany rozhodně špatná volba. Což možná už tuší i on sám.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu politickému dění čtěte v naší rubrice Volby<<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme