Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku
ČTK a Piráti
Dalibor Martínek

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Reklama

Bartoš se často tváří trochu toporně. Má vrásky větší, než by ve svém věku měl mít. Ale je mladší, to je výhoda. U Babiše je zajímavé, jak mu krátké husté vlasy ostře ohraničují obličej. A celkově má v obličeji ostré rysy, což mu dodává na působivosti.

Že jsou to plané řeči? Že je program stran důležitější? Ale prosím vás, nenechte se vysmát. Program je určitě důležitý. Ale lidé často nevolí podle programu. A chytrý kandidát ví, že vizuální komunikace může přinést mnohem větší ohlas než sebelépe formulované programové teze. Babiš je ten chytrý. S úsměvem a v bílé košili bez kravaty na billboardech dokázal v minulých volbách obloudit téměř třicet procent voličů. Ano, také něco sliboval. A je to tvrdý šéf. I to je součástí image. Ale čert to vem. Sliby chyby. Vizuální stránku měl ošetřenou dokonale.

Petr Fejk

Petr Fejk: Jsem hrdý a nepoddajný

Posledních deset let se Petr Fejk držel v ústraní. Ikonický šéf pražské zoologické zahrady, který byl miláčkem médií, upadl v nemilost po angažmá v Českých drahách. Z pozice ombudsmana ho smetly informace o obřím platu, milionové odstupné pak zabilo jeho dlouho budovaný obraz. Fejk se poté držel stranou a rozvíjel podnikatelské plány. Všechno se však změnilo. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz vysvětluje, proč zmizel a proč se znovu objevuje.

Přečíst článek

Jsou tu nové volby. A jak se k sebeprezentaci staví Babišovi hlavní vyzyvatelé? Upřímně, poněkud nepřipraveně, lajdácky. Nepoučeně, jako by neměli k ruce ty správné lidi. A jako by pravidla marketingu stále nebyli schopni pochopit. Sociální sítě lze brát jako měřítko. Každý relevantní politik tam nasbíral desítky tisíc sledujících.

Rozhodnou sítě volby?

Nejsmutnější pohled je na sociální sítě Ivana Bartoše. Maratónec, který uběhl čtyřicet kilometrů a měl by mít ušetřené síly na závěrečný finiš, nám ale v cílové rovince poněkud klopýtá. Na fotkách je často zádumčivý, fotí se s neatraktivními plešatými muži středního věku. Žádné emoce. Zato Alena Schillerová z Babišovy stáje, respektive její social media manažeři, dobře vědí, že se má fotit v přítomnosti dětí, a fotka se má ještě protáhnout správným - teplým - filtrem. Jak to, že to lidé kolem Bartoše nevědí?

Fotky Andreje Babiše na sociálních sítích jsou prostě dokonalé. Práce se světlem, detail, kompozice. Marek Prchal si po volbách, ať dopadnou jakkoliv, zaslouží dalšího hudlana na tvář.

Samostatnou kapitolou je Petr Fiala z ODS. Venku třicet stupňů, ale pan profesor vždycky v saku. Když si dá na profil fotku, jak si s někým podává ruku, stojí od něho na dva metry. Schillerová, ať prošustrovala "ix" miliard, se na fotkách s lidmi objímá. Chápete, přátelé z marketingového týmu ODS? To jen, až si budete po volbách stěžovat, že se proti vám někdo spiknul.

Koblihy v Penamu

Penam loni vydělal přes 150 milionů při tržbách 4,2 miliardy, dotace nečerpal

Pekárenská společnost Penam z koncernu Agrofert se loni dostala z předloňské 94milionové ztráty do zisku 155 milionů korun. Firma nečerpala žádné dotace.

Přečíst článek

Vít Rakušan, který umí veřejně mluvit lépe než Ivan Bartoš, stojí na fotkách zveřejněných na pirátských stránkách vždy nějak zvláštně až za Ivanem. Chce se tím říct, že Ivan je lídr a Vít jeho stín? Ale kdo by chtěl volit nějaký stín?

Originální je Jana Maláčová. Ač se její strana do sněmovny možná vůbec nedostane, Jana nenechává práci na sociálních sítích ladem. Hlavní fotku na jejím facebookovém profilu sice našli správci v nějakém katalogu cestovní kanceláře – tatínek s dcerou staví hrad z písku na pláži u moře. Na všech ostatních fotkách ukazuje svá detailní selfíčka. Víte Rakušane, fotky mají být z detailu. Že, pane profesore.

Možná nejde o podstatné věci. Jsou to jenom sociální sítě. Ale možná ty rozhodnou volby.

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme