Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Epická bitva na Ústecku. Babiš má proti Bartošovi víc nabito

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku
ČTK a Piráti
Viliam Buchert

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny bude provázet přímý souboj šéfů dvou nejsilnějších volebních formací a možných budoucích premiérů Andreje Babiše a Ivana Bartoše v Ústeckém kraji. Navrch by zde ale měl mít Babiš.

Reklama

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš nakonec nebude v říjnových volbách kandidovat ve Středočeském kraji, jak s čekalo, ale povede listinu svého hnutí na Ústecku, kde se utká s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Ten je současně kandidátem na předsedu nového kabinetu koalice Pirátů a STAN. 

Pro voliče je dobře, se se oba politici utkají v přímé bitvě, ale zdá se, že karty má lépe rozdané Babiš. Je pro to několik důvodů.

Babiš jako Robin Hood

Andrej Babiš a vláda už dlouho „uhání“ rozdáváním peněz ze státního rozpočtu starší voliče i státní zaměstnance. To Bartoš nemůže jako figura opozice nabídnout. Naopak hovoří o tom, že kvůli pokračujícímu zadlužování země bude nutné zvýšit některé daně. Jenže Ústecký kraj patří mezi chudší regiony Česka a žijí zde vetší skupiny sociálně slabších občanů, proto těžko předpokládat, že vůdce Pirátů zde masově osloví tyto lidi.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Pirát Bartoš se už pasoval na premiéra. Může na to doplatit

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který je v koalici s hnutím STAN, jež vévodila jistou dobu průzkumům před říjnovými volbami, se předčasně pasoval na premiéra. A udělal tím chybu.

Přečíst článek

Také výsledky minulých voleb ukazují, že Babiš se bude pohybovat na předtím dobytém území.

Česká pirátská strana získala v roce 2017 na Ústecku 8,24 procenta a STAN jen 3,62 procenta. To nebylo nic moc. Naopak hnutí ANO tady mělo až 37,55 procenta (tehdy zde vedl kandidátku Richard Brabec, ministr životního prostředí). Babiš je navíc daleko těžší váhová kategorie než Brabec, a proto by měl vyhrát.

Dá se pak očekávat, že velkým soupeřem koalice PiriStan zde nebude jen ANO, ale i Okamurova SPD. Ústecko je pro tuto protimigrační a antievropskou extrémistickou stranu přívětivým prostředím, kde lze hlasy rozmnožit.

Bitva bitev

Pro Babiše je určitým varováním ale to, že krajské volby v minulém roce přinesly i na Ústecku určitý posun. Nemusí to být směrodatné, protože dosažené výsledky se zformovaly při daleko menší účasti než v případě sněmovního hlasování. Loni bylo u krajských voleb pořadí: ANO – 25,88; STAN – 11,17; Piráti – 10,09 a SPD – 9,94 procenta.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš povede kandidátku ANO v Ústeckém kraji, utká se s Bartošem

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš povede kandidátní listinu hnutí pro říjnové sněmovní volby v Ústeckém kraji, kde se utká s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem.

Přečíst článek

Andrej Babiš přesto vsadil na Ústecko a dá se proto očekávat, že zde proběhne i velmi masivní kampaň na jeho podporu. Premiér si totiž „nemůže“ dovolit prohrát. To by pro něj byla málo stravitelná situace. Zejména kdyby prohrál s dredařem Bartošem.

V každém případě se letos pozornost médií i politické scény daleko více zaměří na Ústecký kraj. Letošní bitva bitev se odehraje právě tam.    

Piráti

Dalibor Martínek: Babiš a Maláčová uplácejí důchodce. Piráti vytáhli uhlí

Dlouho se čekalo, jak Piráti zareagují na předvolební závody Andreje Babiše (ANO) a Jany Maláčové (ČSSD) v uplácení důchodců různými přídavky a příplatky. Piráti teď, jak se zdá, vytáhli svůj předvolební trumf pro mladé. Je to poněkud netradiční předvolební komodita - uhlí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme