Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.
ČTK
Dalibor Martínek

Víte, co je nejzajímavější částí prezidentských voleb? Jsou to podle vás televizní debaty? Osobní útoky kandidátů, pokrmy z marketingových kuchyní? Či konečný výsledek? Chyba lávky, ani jedno z toho. Tím nejzajímavějším, elektrizujícím, co na volbách nejvíc přitahuje, je napětí. Nejzajímavější pasáží proto bude několik hodin poté, kdy se v sobotu ve čtrnáct hodin zavřou volební místnosti. V tom okamžiku začnou pomyslné dostihy.

Reklama

Před čtrnácti dny přišly první zprávy o průběhu už ve 14.19. První byl sečtený okrsek číslo 1 ve Svitavách. Nejlepší start měl Babiš, 114 hlasů, 39,2 procenta. Druhý favorit Pavel tam získal 98 hlasů, 33,7 procenta. Volební účast 58 procent, celkem 291 hlasů. Koně ukrajují metr za metrem, čas běží, a Pavel pomalu stahuje náskok. Po dramatickém finiši se mu to v cílové rovince nakonec podařilo. Bylo sečteno už přes 98 procent volebních okrsků, když se Pavel nasunul chřípím před Babiše.

Posledním sečteným okrskem v Česku byla Dobříš, kde zároveň probíhalo místní referendum. Legendy, že poslední bývá sečtená Praha, neplatí.

Volební adrenalin se dostaví až se šcítáním

Dobříš potvrdila Pavlovo vítězství. Ze 4962 hlasů jich tam Pavel získal 2130 (43 procent), Babiš jen 1396 (28,1 procenta). Definitivní tečkou závodů, protnutím cílové čáry, však byl tentokrát Londýn. Kvůli nezvládnuté organizaci a obřímu zájmu tamních Čechů o volby se muselo prodlužovat, pečeť přišla až v 19.12. Při více než sedmdesátiprocentní účasti tam dostal Pavel 771 hlasů a 52,3 procenta. Babiš 30 hlasů, dvě procenta.

O první kolo volby prezidenta ČR byl v Londýně rekordní zájem.

REPORTÁŽ: Hlasování v Londýně: Pět hodin autem a další hodinu ve frontě kvůli volbě prezidenta

Celou noc z pátku na sobotu foukal silný vítr a Londýn skrápěl vydatný déšť. Skoro jsem přemýšlel, zda se mi chce vůbec na české velvyslanectví vyrazit. Jak se ukázalo, podobně přemýšlela většina voličů. Česká ambasáda v Londýně sídlí v brutalistické budově ve čtvrti Kensington a shodou náhod hned vedle ruského velvyslanectví, píše zpravodaj serveru newstream.cz Zdeněk Pečený, který v Londýně volil.

Přečíst článek

V sobotu ve dvě odpoledne opět zazní výstřel startéra, volební adrenalin vystoupá na maximum. V té chvíli je sice všechno už rozhodnuto, ale my ještě neznáme výsledek. Musíme počkat do cílové čáry. Napjatě sledujeme pomyslný závod, očima hltáme číselníky na webech a v televizi.

Dostih roku

Druhé kolo je jiná disciplína, na startu jsou jenom dva koníčci. Ale o to víc je napínavá. Při poslední volbě v roce 2018 nebyl favorit tak jasný jako letos. Jako první byl tehdy sečtený jeden z okrsků v Sedlčanech na Příbramsku. A to už ve 14.16. V Sedlčanech celkově vyhrál Drahoš s 2325 hlasy (56,7 procenta), Zeman tam dostal 1772 hlasů (43,3 procenta). Boj však byl těsný, ze třinácti tamních okrsků v pěti vyhrál Zeman.

Těsný souboj pokračoval před pěti lety téměř až do konce. Ten byl překvapivě v Malé Skále na Jablonecku, závod skončil z neznámých důvodů až v 19.50. O výsledku však v té době už bylo rozhodnuto. Drahoš sice získal v obci s necelými osmi sty voliči 492 hlasů, Zeman 270. Rozdíl mezi Drahošem a Zemanem však v té době činil 152 tisíc hlasů, Malá Skála nemohla Zemanovo vítězství zvrátit. Pro zajímavost, v prvním kole tehdy Zeman získal o 616 tisíc hlasů víc než Drahoš.

Debata kandidátů na prezidenta Andreje Babiše (vpravo) a Petra Pavla (vlevo) na CNN Prima NEWS, 25. ledna 2023, Praha.

Stanislav Šulc: V sobotu mesiáš nepřijde. Z voleb vzejde zase jen prezident

Aktuální dění nejen na sociálních sítích naznačuje, že Česká republika se ocitá v přelomovém okamžiku srovnatelném se 17. listopadem či zrodem samostatného Československa. Ne, není tomu tak. Jde jen o obyčejné volby. Nic víc. A vzejde z nich jenom nový prezident. Tedy úředník s průměrnými pravomocemi a relativně velkou symbolickou mocí. 

Přečíst článek

Letos je situace jiná, favorit jasný. Je jen otázkou, jestli bude mít opět pomalejší start, nebo do toho šlápne už od začátku. Jestli to bude start cíl, nebo uvidíme v zatáčce nějaké předbíhání. Bude to dostih roku, s napětím v žaludku naladíme přijímače. Slovy legendárního sportovního komentátora Karola Poláka, Prajeme príjemné popoludnie, vážení diváci.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Kandidát na prezidenta Petr Pavel se setkal s občany před druhým kolem voleb, 19. ledna 2023, Masarykovo náměstí, Ostrava

Fake news o úmrtí Petra Pavla šetří policie

Policie se zabývá dezinformacemi o úmrtí prezidentského kandidáta Petra Pavla, které odkazují na falešný web a údajné prohlášení jeho mluvčí. Pavel na Twitteru uvedl, že žije a vyzval voliče, aby odmítli špinavosti v nadcházejícím druhém kole voleb.

Přečíst článek

Babišův marketingový „guru Mára” Prchal dostal kvůli neetické kampani vyhazov z profesního sdružení ADC

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro předsedu ANO a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou. Uvedlo to na svém webu. Je to první vyloučení člena za 30 let fungování ADC.

Přečíst článek

Prezidentský kandidát Petr Pavel na setkání s občany před druhým kolem prezidentských voleb, 20. ledna 2023 v Brně.

Favoritem sázkovek je Pavel s extrémně nízkým kurzem. Asi jako když Sparta hraje s Horní Dolní

Rozdíl v sázkových kurzech mezi prezidentskými kandidáty znovu vzrostl. Bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel má dnes na vítězství kurz 1,04:1, předseda hnutí ANO Andrej Babiš u bookmakerů dál oslabil a na jeho případnou výhru se nabízí kurz 12:1. Vyplývá to z informací tuzemských sázkových kanceláří na webech..

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme