Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Fake news o úmrtí Petra Pavla šetří policie

Kandidát na prezidenta Petr Pavel se setkal s občany před druhým kolem voleb, 19. ledna 2023, Masarykovo náměstí, Ostrava
ČTK
 ČTK

Policie se zabývá dezinformacemi o úmrtí prezidentského kandidáta Petra Pavla, které odkazují na falešný web a údajné prohlášení jeho mluvčí. Pavel na Twitteru uvedl, že žije a vyzval voliče, aby odmítli špinavosti v nadcházejícím druhém kole voleb.

Reklama

V pátek a sobotu se o nejvyšší ústavní funkci utká s předsedou opozičního hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Antikampaň dosáhla nového dna, napsal Pavel. Dezinformace o smrti odsoudil i Babiš, který věří, že policie případ důkladně prověří.

„Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách,” sdělil na sociálních sítích Pavel. Odesláním falešné zprávy se podle něj už zabývá Policie ČR. Dezinformace o Pavlově údajné smrti se podle médií objevují v řetězových e-mailech a na internetu, dorazily i do některých redakcí.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Škoda, že prezidentské volby nejsou už dnes, teď hned. Předvolební kampaň už dře břichem o dno. A to nás čeká ještě několik dní této čím dál šílenější, ale vlastně ve své bláznivosti už monotónní show. Proboha, ještě budou dvě televizní debaty!

Přečíst článek

Policie potvrdila, že případ řeší, další podrobnosti nesdělila. „Případem, o kterém jsme se dozvěděli z veřejného prostoru, se zabývají pražští kriminalisté. Bližší informace poskytneme, jakmile to bude možné,” uvedla policie.

„I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému sníží. Policie by to měla důkladně prověřit, stejně jako to dělá v případě anonymu, který mi vyhrožuje smrtí. Držte se,” napsal na Twitteru Babiš. Pavlův soupeř tento týden oznámil, že kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň a požádal policii o dočasnou ochranu. Anonymy hrozící smrtí podle Babiše obdržel on i jeho žena Monika.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Policie prověřuje výhružky Babišově ženě. Pomůže mu to hrát v kampani oběť, tvrdí politologové

Policie prověřuje oznámení prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Babiš řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová řekla, že se kriminalisté zásilkou zabývají. Podle ní zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek. Zatím neupřesnila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Řekla pouze, že předmět vypadající jako náboj ještě prověří znalec. Babiš považuje zásilku za zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Babišův protikandidát ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel odsuzuje projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině. Kampaň je ale podle něj vypjatá hlavně kvůli tomu, že Babiš straší voliče.

Přečíst článek

Policie již také řeší falešnou SMS zprávu, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot těchto zpráv se objevil na sociálních sítích, policii se podle sobotních Lidových novin nicméně zatím nepodařilo prokázat, že by taková zpráva na telefon skutečně někomu přišla.

Reklama

Související

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme