Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Volby, které nic nezmění

Stanislav Šulc: Volby, které nic nezmění
ČTK
Stanislav Šulc

Obecní volby tradičně patří k těm nejhůř uchopitelným z politického hlediska. Většinu obcí totiž ovládnou bezejmenná uskupení místních lidí. A je tomu tak dobře. Ostatně politikaření v Praze je dostatečným důkazem toho, že vysoká politika a správa reálných věcí si příliš nerozumí. 

Reklama

Pravice – levice – populisté. Koalice – opozice – populisté. Dobro – zlo – populisté. Na těchto trojúhelnících jde téměř stoprocentně vystavět to, jak se volby prezentují navenek, ty aktuální nevyjímaje. 

Opozice tvrdí, že jde o referendum o vládě Petra Fialy. Vládní koalice tvrdí, že tomu tak není. Populisté tvrdí, že jde o boj s vysokými cenami. I když to prostřednictvím svých plakátů hlásí téměř všichni. Údajně se politikům, pokud je zvolíme do místních zastupitelství, podaří snížit ceny za energie. Kromě Prahy, která je vlastníkem Pražské plynárenské, se to opravdu nikomu nepovede. 

Dalibor Martínek: Místo koblih jsou tu rohlíky. A kde je Bureš? Předvolební bizár vrcholí

Za Kroutil bude líp. Moderní a kvalitní školství je naší prioritou. Co toto divné sousloví znamená? Hlavně to, že je tu ostrá fáze předvolební kampaně. Plakáty s tímto zněním rozvěsilo hnutí ANO všude možně po Praze. Kroutil je nyní za ANO zastupitelkou na Praze 8. Kroutil má na plakátech své jméno i obrázek.

Přečíst článek

A tak tomu bude více méně se vším, co se týká celostátní politiky. Tyto volby s ní totiž souvisí zcela vágně. A pokud někdo přeci jen touží volit podle obliby šéfů jednotlivých stran, jeho věc. Nicméně celostátním kormidlem to opravdu prakticky nehne. 

Pokles zájmu 

Nicméně jedna důležitá zpráva tu přeci jen je. A byla tu dřív, než se volit vůbec začne. Je to nezájem. Lidé stále méně jsou ochotni nikoli volit, ale být voleni. Podle statistik roste počet obcí, kde je k dispozici jen jedna kandidátka, roste i počet obcí, kde vlastně vůbec žádná kandidátka nevznikne a nastane hloupá situace delegovaného řízení. 

A to je opravdu problém. V lidech roste pocit takzvané anomie, tedy že se nepodílejí na řízení vlastních životů. Že jejich hlas (nejen ten volební) nemá vliv. 

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Čím více lidí si toto bude v sobě pěstovat, tím rychleji bude naše demokracie chřadnout. A nebude to mít dopad jen na ty takzvané tradiční strany. I současní protisystémoví populisté se postupně dostanou pod palbu ještě větších extrémistů, až celá ta spirála zmaru vyvrcholí nějakým velkým průšvihem. 

Co před dekádou působilo jako katastrofický, ale spíše nepravděpodobný scénář, je pod tíhou ztěžujících se podmínek a zhoršující se životní úrovně najednou docela jednoduše představitelná alternativa. 

Elektřina, ilustrační foto

Čekání na přímý úder. Ceny elektřiny a plynu má na příští rok zafixovány jen pětina firem

Na příští rok má zafixované ceny elektřiny asi pětina firem, u plynu má zajištěn kontrakt 22 procent společností. Přes dvě třetiny podniků zaznamenaly problémy při vyjednávání smluv na dodávku energie na příští rok. Řada firem dostala násobně vyšší cenovou nabídku, než na jakou byly dosud zvyklé. Ukázal to zářijový průzkum Svazu průmyslu a dopravy mezi 114 hlavně průmyslovými podniky. Už letos platily firmy za elektřinu i plyn průměrně více než dvojnásobek proti loňskému roku.

Přečíst článek

Fontána nejen pre Zuzanu 

Takže jestli s tím chtějí lokální politici něco dělat, měli by si vzpomenout, co je jejich rolí. Řešení místních rozvojových plánů, zajištění fungování obce a příprava investic do lepších životních podmínek v obci.  

Hloupý, ale velmi dobrý příklad dával bývalý dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera. Za každé vítězství postavil novou fontánu. Ano, je to vlastně hloupost, ale hmatatelná a pokaždé vznikl další možný cíl výletu pro místní a všechny případné návštěvníky Teplic. A místní politici by vlastně moc navíc řešit neměli. A měli by to chápat i voliči a nechtít po svých starostech řešit energetickou krizi, na kterou starostové opravdu mohou, s prominutím, civět jako tele na nová vrata. 

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet opět přilévá olej pod inflační kotel

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka včera oznámil záměr vlády zvýšit životní i existenční minimum a i přídavky na děti. Konkrétní míra zvýšení ještě není známa, ale měla by podle ministra být nad úrovní pěti procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme