Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

senioři - informace o tématu

Dušan Kunovský, Central Group

Praha 5 podá správní žalobu proti projektu Central Group u gymnázia

Praha 5 podá správní žalobu proti povolení stavby bytového domu pro seniory, který chce na nynějším sportovním hřišti Gymnázia Nad Kavalírkou v Košířích postavit developer Central Group. Uvedl to místostarosta městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě). Radnice už dřív neúspěšně podala proti záměru námitky a odvolání.

Přečíst článek

Obyčejný byznys: V arboristice jsem zázračně omládl, říká pětašedesátiletý kaskadér v korunách stromů

Přečíst článek

Staří pokračují a mladí mlčí. Osmdesátník Biden není v americké politice unikátem

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Průměrný starobní důchod od ledna vzroste o dalších 400 korun

Průměrná penze se od letošního června přehoupla přes hranici 20 tisíc. Od ledna příštího roku by mohla růst o dalších 400 korun na 20 700 korun. Uvedl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září.

Přečíst článek
Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Sněmovna dnes v noci dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes 13 hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení.

Přečíst článek
Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Vláda schválila návrh novely se zpomalením valorizace penzí, se zpřísněním podmínek pro předčasný důchod a s novým přídavkem, který by měli důchodci a důchodkyně dostávat při vysoké inflaci. Kabinet o tom informoval na svém webu ve výsledcích svého dnešního zasedání.

Přečíst článek
Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Jurečka představil reformu penzí. Důchody by měly být pětinou průměrné mzdy, přesto nižší než dnes

Zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům a víc by mohli odvádět i lidé pracující na dohodu. Reformní změny ke zmírnění zadlužování důchodového systému a k zajištění jeho udržitelnosti představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přečíst článek
Doručení penze poštou zdraží z 29 na 35 Kč, ČSSZ doporučuje výplatu na účet Praha 27. dubna (ČTK) - Lidé, kteří dostávají penzi poštou, si od září za tuto službu o šest korun připlatí. Místo dosavadních 29 korun se jim z důchodu.

Důchod poštou? Ne, raději posílat na účet, radí sociálka kvůli zvýšení cen doručování penzí

Lidé, kteří dostávají penzi poštou, si od září za tuto službu o šest korun připlatí. Místo dosavadních 29 korun se jim z důchodu strhne 35 korun. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zdražení se netýká těch, kteří důchod začali pobírat před rokem 2010. Za ně poplatek hradí ČSSZ. Úřad doporučuje nechat si peníze posílat na bankovní účet.

Přečíst článek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil dům s pečovatelskou službou Dům u Agáty
video

Podívejte se, jak probíhala návštěva ministra zdravotnictví Válka v domě s pečovatelskou službou U Agáty

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil dům s pečovatelskou službou Dům u Agáty, který v pražských Řeporyjích provozuje Ilona Kněžínková. V průběhu návštěvy Válek upozornil, že po roce 2035 podobná zařízení bude potřebovat výrazně větší část populace než nyní.

Přečíst článek
Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody.

Nově i na soláry na ohřev vody. Senioři a domácnosti s nízkými příjmy získají od státu dotace

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Na dotace budou mít stejně jako v první fázi NZÚ Light nárok senioři, lidé ve třetím stupni invalidity nebo pobírající příspěvek na bydlení.

Přečíst článek
Uprchlíci z Ukrajiny čekají před krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, 14. června 2022, Praha.

Lukáš Kovanda: Ne, vláda neupřednostňuje migranty před seniory. Jeden důchodce „stojí“ Česko tolik, co čtyři ukrajinští uprchlíci

Celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního března činily 33,5 miliardy korun, z toho přímo ze státního rozpočtu šlo 23,4 miliardy korun. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí. Částka je dvacetkrát nižší, než kolik stát vyplatil na důchodech, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec
video

Zařízení pro seniory nestačí. Česká pojišťovna Simplea chystá pojistku s garancí umístění

Kolem tisícovky měsíčně by měla stát nová pojistka na budoucí umístění do centra pro seniory. Garantuje místo v dostupné vzdálenosti. Pojišťovna Simplea bude investovat do výstavby vlastních center skrze nemovitostní fond, líčí šéf pojišťovny Martin Švec.

Přečíst článek
Arizonské Sun City je městem jen pro důchodce, děti tu žít nesmějí

Důchodová reforma po americku. Ve Státech se daří městům, v nichž žijí jen senioři a žádné děti

Miliony Američanů se po dosažení důchodového věku stěhují na jih; za slunečným počasím a klidem. Mezi jejich oblíbené destinace už více než 60 let patří i arizonské Sun City, jedna z prvních komunit ve Spojených státech vybudovaná výlučně pro důchodce. Průměrný věk zdejších zhruba 40 tisíc obyvatel je kolem 73 let, v každé domácnosti musí bydlet alespoň někdo starší 55 let, žádné děti zde žít nesmí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme