Reklama

Spojené státy chtějí zmrazit miliardy ruské centrální banky. Znamenalo by to krach rublu

Ruský rubl
iStock
Lukáš Kovanda

Spojené státy zvažují skutečné finanční „jaderné tlačítko“: chtějí historicky bezprecedentně sankcionovat ruskou centrální banku, a přivodit tak krach rublu a ruskou hyperinflaci.

Reklama

USA zvažují užít skutečné finanční „jaderné tlačítko“, proti němuž je odstřižení od SWIFT maličkostí. Historicky poprvé v případě země velikosti Ruska totiž analyzují možnost sankcionovat rezervy centrální banky, uvádí agentura Bloomberg. Opatření by přivodilo totální krach rublu.

Rusko má rezervy za 643 miliard dolarů. Zmrazení podstatné části těchto prostředků by Rusku fatálně znesnadnilo intervenovat na podporu rublu. Ruská měna se mohutně propadala už v minulém týdnu, po zahájení invaze na Ukrajinu.

Pokud by Spojené státy a jejich spojenci znemožnili ruské centrální bance nakládat s podstatnou části devizových prostředků, nastane kolaps rublu. Ruské centrální bance by se totiž najednou dramaticky snížil objem využitelných devizových rezerv. Měla by tudíž mnohem méně prostředků na obranu rublu. Intervence na obranu měny probíhají tak, že centrální banka prodává své devizové rezervy, za které nakupuje svoji, domácí měnu – v tomto případě rubl. Stahování domácí měny z trhu tlumí její propad, případně zajišťuje její zhodnocování, protože ji činí vzácnější.

Pokud by ale ruská centrální banka neměla dost deviz, aby rubl mohla učinit vzácnějším, ten právě zkolabuje. Totální krach ruské měny by dále dramaticky podvázal možnosti Ruska nakupovat zahraniční zboží, včetně zbraní, munice či bojové techniky. V Rusku by vedl v krajním případě k hyperinflaci.

Rusko by pak muselo například znárodnit úspory svého obyvatelstva, ale i to by mělo jen dočasný efekt, navíc by se taková „měnová reforma“ řadovým Rusům samozřejmě zajídala a ruský režim by ztratil podporu podstatné části veřejnosti.

Ruská centrální banka v posledních letech snižovala svoji závislost na dolaru. I tak jej má v rezervách dle nejnovějších, loňských dat 16,4 procenta. Podíl eura v jejích rezervách loni činil 32,2 procenta. Ve zlatě držela ruská centrální banka 22 procent rezerv. Ovšem většinu zlata drží v sejfech na ruské půdě, takže to by sankcionováno být nemohlo.

Citigroup, ilustrační foto

Banky z Wall Streetu lobbovaly u Bidena proti sankcím SWIFT. Unie navrhne vyloučení ruských bank

Americký prezident Joe Biden čelil lobbistickému tlaku investičních bank. Ty považují vyřazení Ruska ze SWIFT za přílišné riziko, píše server agentury Bloomberg. Rusko však nejspíše bude z platebního systému vyřazeno, uvedl guvernér jedné z centrálních bank v eurozóně. Návrh o vyřazení Ruska ze SWIFT již podpořila také Itálie, která byla nejdříve proti. Návrh v sobotu podpořila německá vláda. Ta se ale ještě zamýšlí nad tím, jak co nejvíce omezit negativní zpětný dopad tohoto kroku.

Přečíst článek

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Proč Západ váhá s vyhozením Ruska ze SWIFT

O tom, že by nejtvrdší ekonomickou sankcí proti Rusku bylo vyřazení země ze systému mezinárodních plateb SWIFT, se mluví už pár dní. Magazín The Economist vysvětluje, proč se do toho západní státy nehrnou.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme