Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě
ČTK

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Reklama

Vše odstartoval Jan Barta z Pale Fire Capital, když na sociální síti Twitter oznámil, že PFC posílá na uprchlíky z válečného konfliktu 22 milionů korun a nabízí stovky lůžek lidem, kterým se podaří uprchnout z Ukrajiny. Okamžitě zareagoval zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič, který poslal 23 milionů korun a vyzval další miliardáře k této „aukci“ na uprchlíky. Pokračoval Aleš Zavoral z Alzy, přidal se Martin Hájek z Livesportu či technologická společnost SatoshiLabs, ta zatím poslala zatím nejvyšší částku, tedy 25 milionů korun, stejně jako tradingová společnost FTMO.

Celkem se podle informací Dušana Šenkypla z Pale Fire Capital a zakladatele portálu e-pojištění takto vybralo do pátku přes 140 milionů korunPřispět může každý. Ivo Lukačovič ze Seznamu poté vyzval všechny své sledovatele na Twitteru (více než 25 tisíc lidí), aby přispěli také.

„Aukce pomoci Ukrajině se dnes ráno otevírá i pro veřejnost. 1) Nyní jsme u čísla 25, tedy cokoliv: 25 milionů, 250 tisíc, 25 tisíc, 2500 korun, 250 korun.  2) Přispějte jakékoli neziskovce pomáhající Ukrajině.  3) Nestyďte se pochlubit. 4) Napište mi prosím, jaké emoce ve vás rusko-ukrajinská válka vyvolává. Vše čtu,.“ uvedl Lukačovič na Twitteru.

K dalším účastníkům aukce patří například spoluzakladatel e-shopu Mall Ondřej Fryc, který poslal dva a půl milionu korun Člověku v tísni, stejnou částku pak na nákup zbraní a ještě pronajmul pro humanitární účely jedenáct bytů. Všechny ovšem v pondělí trumfnul spoluzakladatel portálu Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, dohromady poslali 125 milionů korun. Na Twitteru o tom informoval Ivo Lukačovič.

Tato výzva má v současnosti již tři stovky odpovědí. Například nakladatelství odborné literatury Jan Melvil Publishing poslalo Člověku v tísni 100 tisíc korun, prozradil Lukačovičovi nakladatel Tomáš Beránek. Stejnou částku na konto SOS Ukrajina poslal zase zakladatel společnosti Campiri Lukáš Janoušek.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme