Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci prchají před válkou. Nejčastěji do Polska, Slovensko vyhlásilo výjimečný stav

První lidé z Ukrajiny přijíždějí do Česka, dostávají nabídky na ubytování zdarma
ČTK
 ČTK

Až 120 tisíc lidí už muselo z Ukrajiny uprchnout kvůli válce. Nejvíce z nich míří do Polska. Slovensko vyhlásilo v zemi stav mimořádné situace.

Reklama

Z Ukrajiny uprchlo kvůli ruské invazi podle odhadu UNHCR už přes 120 tisíc lidí. Nejčastěji míří do Polska, kam za tento týden dorazilo už zhruba 100 tisíc lidí. Slovensko od dnešního poledne vyhlásilo v zemi stav mimořádné situace. Činí tak v souvislosti s příchodem lidí, kteří utíkají před boji na Ukrajině.

"Cílem vyhlášení mimořádné situace je vytvořit podmínky pro přijetí nezbytných opatření k zamezení a zmírnění následků mimořádné události v souvislosti s hromadným přílivem cizinců na území Slovenské republiky," rozhodla slovenská vláda. 

První z uprchlíků, kteří utíkají před válkou, přijíždějí také do České republiky

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho za první necelé dva dny bojů uprchlo z Ukrajiny přes 50 tisíc lidí. Většinou jde o ženy a děti, muži ve věku od 18 do 60 let musejí ve své vlasti zůstat a bojovat. Ukrajinský prezident Volodymar Zelenskyj totiž nařídil mobilizaci.

Celkem UNHCR odhaduje, že by mohlo z Ukrajiny kvůli válce uprchnout až pět milionů lidí. "Pracujeme s odhady od jednoho do tří milionů (uprchlíků, kteří zamíří) do Polska... a scénářem s jedním až pěti miliony v součtu všech sousedících zemí," uvedla v pátek mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Shabia Mantoová.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme