Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč Západ váhá s vyhozením Ruska ze SWIFT

Proč Západ váhá s vyhozením Ruska ze SWIFT
Pixabay
Tereza Zavadilová
tzv

O tom, že by nejtvrdší ekonomickou sankcí proti Rusku bylo vyřazení země ze systému mezinárodních plateb SWIFT, se mluví už pár dní. Magazín The Economist vysvětluje, proč se do toho západní státy nehrnou.

Reklama

Že se NATO nehrne do války s Ruskem, je zřejmé kvůli hrozbě použití jaderných zbraní a hrozby třetí světové války. Proto se volí ekonomické zbraně. 

Jednou z diskutovaných sankcí je omezení přístupu ruských bank ke SWIFT, rychlé síti pro zasílání zpráv, kterou používá 11 tisíc bank ve 200 zemích k provádění přeshraničních plateb. Opatření zatím zůstává mimo seznam sankcí navržených Západem. Proč ta neochota? Důvody jsou tři.

Rusko se připravilo

Nejprve dopad na Rusko. Kreml se připravoval na možnost, že bude od systému odříznut, už od anexe Krymu v roce 2014, kdy se o této možnosti poprvé spekulovalo. Což znamená, že vyloučení Ruska ze SWIFT by vedlo k úprku kapitálu a poškození firem a bank závislých na zahraničním financování, ale brzy by se s tím země vyrovnala. Ruské banky a jejich zahraniční partneři by použili jiné komunikační prostředky a transakce by mohly hromadně migrovat na SPFS, ruskou alternativu SWIFT. Ta sice není zdaleka tak rozšířená jako její původní předobraz, ale použitelná je. Katastrofu by to odvrátilo. Postupem času by investice do SPFS systém zrychlily.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil, že vyřadí Rusko ze světové ekonomiky. Sankce SWIFT ale nepoužil

Joe Biden oznámil „silné“ ekonomické sankce proti Rusku. USA zakazují export technologií do Ruska. Naopak postih nemíří na energetiku a potraviny.

Přečíst článek

Zadruhé, Západ a zejména evropské země by čelily krátkodobým nákladům. Vyzkoušelo se to při sankcích na Irán, ale Rusko je mnohem větší. Je pátým největším obchodním partnerem EU. Je zdrojem 35 procent dodávek plynu v Evropě a firmy z EU v něm mají nainvestováno 310 miliard eur. Odříznutí Ruska od rychlého přístupu by mohlo mezinárodním partnerům ztížit placení za jeho dodávky energie; mohlo by to také vyvolat ruskou odvetu.

Bolest Ameriky, výhra Číny

A konečně, použití SWIFT jako zbraně proti Rusku by mohlo poškodit dlouhodobé americké zájmy. Amerika ovládá mezinárodní finance díky dominanci dolaru a jeho přední roli v globálních vypořádacích systémech. Další rychlé zpolitizování by Číně poskytlo pobídku k posílení CIPS, tamního konkurenta k přeshraničním platbám v jüanech. Pomohlo by to také Číně ucházet se o jakoukoli zemi s neklidnými vztahy s Amerikou, která hledá alternativy. Mezi členy systému již jsou některé velké zahraniční banky. Na konci roku 2021 měla síť průměrný denní objem transakcí 310 miliard jüanů (50 miliard dolarů) – což je výrazně méně než 400 miliard dolarů společnosti Swift, ale téměř dvojnásobek objemu před rokem.

Další zbraně ekonomických sankcí jsou po ruce. Amerika zařadila velké ruské finanční instituce na černou listinu, brání vlastním bankám s nimi obchodovat a zavedla přísné kontroly exportu. Tato opatření mají užší rozsah než odpojení Ruska od SWIFT, ale riziko podkopání globální finanční architektury je menší.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme