Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Ukrajině se zvýšila intenzita bojů, rebelové mobilizují, napětí stoupá

Ruské tanky
ČTK
 ČTK

Napjatá situace kolem Ukrajiny se v sobotu ještě o poznání vyhrotila. Proruští rebelové na východě země vyhlásili všeobecnou mobilizaci, zesílila intenzita střetů mezi povstalci a ukrajinskými silami, Ukrajinská armáda ohlásila dva mrtvé vojáky, Rusko testovalo strategické jaderné zbraně. Západní země se obávají, že každým dnem může vypuknout největší konflikt v Evropě nejméně od válek v bývalé Jugoslávii a Čečensku v 90. letech minulého století.

Reklama

I proto západní země neustávají v diplomatickém tlaku na Moskvu, což bylo patrné i z řady vystoupení na mnichovské bezpečnostní konferenci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na ní ujistil, že se Ukrajina bude případnému ruskému útoku bránit.

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Přečíst článek

Pozorovatelé OBSE v sobotu uvedli, že dramaticky narostl počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty. Podle ukrajinské armády, která během dne přišla o dva vojáky a čtyři má zraněné, bylo incidentů 70 a minulý den 66. Separatisté zase tvrdí, že napočítali asi 600 dělostřeleckých a minometných granátů vypálených protistranou.

V Doněcku bylo slyšet několik explozí, poblíž Luhansku začal po explozi hořet plynovod. Ukrajinská armáda tvrdí, že dělostřelecká palba separatistů zasáhla 30 obydlených míst i delegaci poslanců a novinářů. Separatisté v Doněcku zase podle ruské agentury Interfax uvedli, že bylo při sabotážních akcích ukrajinských vojáků mnoho lidí zabito.

Vůdci neuznávané Doněcké i Luhanské lidové republiky vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci" a situaci v regionu označili za kritickou. Pokračují evakuaci především žen a dětí do Ruska. Zatím jich hranici překročilo asi 36 tisíc z celkem plánovaných 700 tisíc.

Ruské tanky

Invaze na Ukrajinu přinese další zdražování

Burzy se boji ruské invaze na Ukrajinu jako nikdy, uklidnit je může jen dnešní telefonát Bidena a Putinem. Barel ropy stojí poprvé od roku 2014 přes 2000 korun, rekordně zdražuje hliník.

Přečíst článek

Německo, Rakousko a Francie v sobotu kvůli rostoucímu napětí doporučily svým občanům pobývajícím na Ukrajině, aby zemi opustili. NATO přesunulo personál ze styčného úřadu v Kyjevě do Lvova a do Bruselu. Prezident USA Joe Biden v pátek vyjádřil přesvědčení, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu, u jejíchž hranic má podle USA 150 tisíc až 190 tisíc vojáků, z nichž je až polovina v útočných pozicích.

Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym, to odmítá a označuje za propagandu. Sama obviňuje Kyjev z genocidy, chystaného útoku na proruské oblasti a vyšetřuje dopad dvojice ukrajinských dělostřeleckých granátů na své území. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a také Zelenskyj to ale považují za smyšlenky. Kuleba řekl, že zvyšovat napětí je to poslední, co by teď Ukrajina chtěla.

Ruské tanky po příjezdu do Běloruska.

USA a Británie kvůli hrozící ruské invazi stahují diplomaty z Ukrajiny, EU vyčkává

Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi, píše Reuters. Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odejde jich asi polovina. Evropská unie zatím k podobným krokům nevidí důvod, vzkázal šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajina označila rozhodnutí Washingtonu za předčasné a přehnané.

Přečíst článek

Americký ministr zahraničí Lloyd Austin, který byl v sobotu v Litvě, si nemyslí, že hromadění ruských vojáků u hranice je trik. Na otázku, zda chce Putin pouze stupňovat napětí, aniž by dal rozkaz k boji, Austin odpověděl, že prezident „shromáždil vše, co je potřebné k úspěšné invazi". Kdyby chtěl vojáky stáhnout do kasáren, nebylo by vidět tolik zbraní a logistické podpory včetně zdravotnické, řekl.

Rusko v sobotu také uskutečnilo vojenské cvičení zaměřené na strategické jaderné zbraně. Na akci, při níž testovalo mimo jiné střely s plochou dráhou letu, dohlížel přímo prezident Putin za doprovodu běloruské hlavy státu Alexandra Lukašenka. Cvičení kritizovaly USA.

Reklama

Související

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme