Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Andrej Babiš, mistr bublanina

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš
ČTK
Jana Havligerová

Schodek hospodaření státu byl v červnu nižší téměř o 56 miliard korun než květnový rekord, ministři jsou s vývojem státního rozpočtu vesměs spokojení. Lidovecký šéf zemědělství Výborný dokonce soudí, že je vše na dobré cestě k tomu, aby stát dokázal dodržet schodek naplánovaný na letošní rok. Červen je pro vládu dobré alibi, zvlášť když ministrovi financí škrty za dvacet miliard pro letošek zatrhli. Není potřeba být velký pesimista na to, aby jeden vládní optimismus nesdílel.

Reklama

Šéfka sněmovny Pekarová Adamová tvrdí: „Chceme v dalších letech zejména ušetřit na výdajích státu a vůbec celkově na provozu státu ušetříme už v tom příštím roce. Pro nás ozdravný balíček a vůbec rozpočet na příští rok jsou to nejdůležitější téma.“ Všimla si předsedkyně dolní komory, že vláda přimíchala do úsporného balíčku zvýšení rodičovského příspěvku? Do budoucna nový mandatorní výdaj zhruba za pět a půl miliardy.

A zatímco vláda se stará o to, jak zaonačit (ne)úspory výdajů ze státní kasy, předseda hnutí ANO Babiš radí, jak upéct bublaninu. Možná to není jen exhibice pro voliče. Třeba šéf mile překvapí anoistické poslance a něco upeče i jim. Jednání o konsolidačním balíčku bude ve sněmovně dlouhé a vyčerpávající.

Poslankyně Alena Schillerová (ANO) během schůze Sněmovny debatuje s Andrejem Babišem.

Politický diář Jany Havligerové: Vládne ANO z opozice?

Ministr Stanjura byl místo na vládní tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku na Letních Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Podle rezortu financí nebyla jeho absence fatální, neb správce státní kasy jednotlivá opatření ozdravného balíčku intenzivně komunikuje už od 11. května. To je fakt, a to takovým způsobem, že je skutečně lepší, že na zmíněné tiskovce nebyl. Pro dušení zdraví jeho vládních kolegů a hlavně široké veřejnosti rozhodně.

Přečíst článek

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Sen exministra Havlíčka a realita Fialovy vlády

Bývalý dvojministr Havlíček nepochybuje, že hnutí ANO příští volby vyhraje. A míří přitom vysoko: "Sním sen, že budeme mít přes padesát procent." Dodává přitom, že tím myslí většinu 101 křesel v dolní komoře parlamentu. Důsledně se proto chystá na volby - ať už na řádné v roce 2025, nebo na předčasné. Podle volebního modelu agentury Median by v květnu Babišovo hnutí volby do sněmovny sice vyhrálo, ale získalo by 34,5 procenta hlasů. Jeho podpora ale stoupá. Nakonec, není divu. Fialův kabinet pro to dělá, co může.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fialova vláda může vytvořit dluh, který Babiš nestihl za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme