Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Lipavský. Kvůli e-mailu Andreje Babiše se mimořádně sejde Sněmovna

Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze Sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová sdělila, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy.

Reklama

Poslanci by se pak měli podle dohody sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání Sněmovny v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš v reakci na informace, že Babiš o víkendu žádal od svých spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

„Andrej Babiš svým sháněním materiálů na politické oponenty, naposledy ministra Jana Lipavského, prohloubil dno. Přitom pan ministr pouze pravdivě pojmenoval riziko, jaké představuje. Zejména o těchto rizicích chceme ve Sněmovně mluvit,“ řekla Pekarová Adamová.

„Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala.

Babiš dnes v reakci na rozhodnutí koalice svolat mimořádné jednání kritizoval kabinet. „Lidé v této zemi chudnou, jsme nejhorší v Evropské unii, vláda nezvládá řídit zemi, ale zabývat se budeme jedním soukromým e-mailem. To mluví za všechno,“ uvedl.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech, uvedl v pondělí web Novinky.cz. Koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Biden přijme Fialu v Bílém domě. Jednat budou o bezpečnosti

Český premiér Petr Fiala bude 15. dubna v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Lídři se na schůzce zaměří se na praktickou spolupráci obou zemí zejména v ekonomice a bezpečnosti.

Přečíst článek

Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

Podněty ke svolání mimořádných schůzí podávají většinou opoziční strany, v tomto volebním období hnutí ANO, které k tomu má samo na rozdíl od SPD dostatečný počet poslanců. Vyvolávání takových schůzí koaličními stranami není úplně výjimečné. Naposledy se Sněmovna sešla na mimořádné schůzi svolané z iniciativy vládního tábora v lednu. Poslanci na ní projednali v úvodním kole spornou předlohu o zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.

Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců. Předsedkyně dolní komory musí schůzi svolat v termínu do deseti dnů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Sněmovní volby by na přelomu února a března vyhrálo hnutí ANO, dostalo by 38,5 procenta hlasů. Je to nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura Kantar s průzkumem začala. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti by dostali 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme