Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Broker, burza,
iStock
 ČTK

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Reklama

Transakce s akciemi ČEZ tvořily naprostou většinu z celkového objemu obchodů na burze. Cenné papíry polostátní firmy navíc opět dosáhly nejvýraznějšího růstu z hlavních emisí. Posílily o 2,34 procenta na 1135 korun, což je jejich nejvyšší cena od konce loňského června. Akcie ČEZ posilují stejně jako celá burza sedm dní v řadě, přičemž za tu dobu zdražily již o více než desetinu.

Dalibor Martínek: Rekordní zisk ČEZ je systémová chyba. Stát se nechá řídit managementem své firmy

Daniel Beneš seděl na křesílku hned vedle bývalého prezidenta Miloše Zemana před volbou prezidenta před pěti lety. Byl to jasný vzkaz. Vzkaz prezidenta, že po jeho boku stojí jeho věrní. Byl tam Mynář se svojí krásnou dívkou, moderátorkou televize. Byl tam Nejedlý, ztepilý tajemný muž, který nikdy neodpoví otevřeně na žádnou otázku. Byla to taková hradní partička. Tak jak se tam spolu družili, ztratili kontakt s podhradím, s námi ostatními.

Přečíst článek

V zelených číslech uzavírala obchodování většina z desítky hlavních emisí pražské burzy. Například cenné papíry výrobce nápojů Kofola ČS si připsaly 1,69 procenta na 241 korun a akcie bankovní skupiny Erste 1,56 procenta na 723,20 koruny.

premiér Petr Fiala

Fiala: Každou korunu ze 100 miliard z ČEZ utratíme ve prospěch občanů a firem

Premiér Petr Fiala (ODS) chce zhruba sto miliard korun odvodů energetické skupiny ČEZ státu využít na pomoc s vysokými cenami elektřiny, budování dálnic či výdaje na obranu. Každou korunu z této částky použije vláda ve prospěch občanů a firem, uvedl premiér. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z opozičního hnutí ANO označil na sociálních sítích čistý zisk energetické skupiny v souvislosti s vysokými cenami energií za krutý žert.

Přečíst článek

Oslabily pouze tři z hlavních emisí. Nejvýrazněji se propadla cena akcií lékárenské sítě Pilulka, které zlevnily o 3,33 procenta na 580 korun. „Akcie Pilulky ztrácely druhým dnem v řadě po zveřejnění loňských hospodářských výsledků, které bylo provázeno oznámením plánu pro navýšení kapitálu,” sdělil makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra.

Burzovní palác

Přežila války i komunisty. Pražská burza si připomíná 30 let po znovuotevření

Novodobé obchodování na Burze cenných papírů v Praze bylo se sedmi emisemi zahájeno 6. dubna 1993. Historie pražské burzy je ale mnohem delší. Psát se začala už 17. dubna 1871, tedy před téměř 152 lety. Přestála světové války i komunisty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme