Reklama

Lukáš Kovanda: Rusové zaskočili Evropu a posílají plyn. Skřípnout jej ale mohou kdykoli

Plynovod - ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Plynovodem Nord Stream 1 začal po pravidelné odstávce znovu proudit plyn do Evropské unie. Rusové jej však mohou kdykoli zase „skřípnout“.

Reklama

Rusové překvapili. Dnes ráno začal plynovodem Nord Stream 1 proudit plyn, plánovaná odstávka tak v termínu končí. Podstatná část evropských obchodníků s plynem přitom předpokládala, že Gazprom, ruský plynárenský monopol v rukou Kremlu, své dodávky jen tak neobnoví a alespoň po nějakou dobu dojde k průtahu s obnovením alespoň částečného provozu potrubí.

Na to, že Rusko své dodávky obnovit nemusí, nebo alespoň ne v plné míře, upozorňovali až do včerejška také vrcholní politici zemí EU, ale třeba i šéf Mezinárodní agentury pro energie. Například eurokomisař pro rozpočet EU Johannes Hahn se nechal slyšet, že nečeká obnovení provozu plynovodu.

Čtěte komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Kolísání objemu plynu

Nyní na trhu převažuje názor, že Gazprom po dnešním částečném obnovení provozu potrubí nakonec rozjede naplno. Největším plynovodem, jenž spojuje Rusko a EU, by tak mohl ještě do konce prázdnin proudit standardní objem plynu.

plynovod, ilustrační foto

Putin opět přechytračil Evropu. Nord Streamem 1 již teče plyn

Pouhý den po zveřejnění krizového plánu Evropské unie na případ nedostatek plynu, začal plynovodem Nord Stream 1 opět téct plyn. A to navzdory předchozím upozorněním ze strany Ruska, že k tomu pravděpodobně nedojde. Podle ekonomů dojde k razantnímu propadu ceny plynu.

Přečíst článek

Dnes lze čekat, že plynovod přepraví plyn v objemu 40 procent své kapacity, což odpovídá údaji z doby před zahájením odstávky. Stále tedy jde o citelně snížený objem přepravy, odpovídající situaci od poloviny června až právě do zahájení odstávky před deseti dny.

Ruská strana 40procentní rozsah přepravy zdůvodňuje chybějící turbínou. Tu poslala na opravu do Kanady, leč kvůli protiruským sankcím ji kanadská strana zadržovala.

Až na naléhání Německa se Ottawa rozhodla učinit výjimku ze svých sankcí a turbínu Rusku vrátit. Do plného provozu by se turbína měla vrátit nejspíše ve druhé polovině příštího týdne, takže by se dále navýšil objem zasílaného plynu.

topení

Potvrzeno: Evropské státy musejí snížit spotřebu plynu o 15 procent

Země Evropské unie by měly kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezit během nadcházející topné sezóny spotřebu plynu o 15 procent. Navrhla to Evropská komise v rámci sady opatření, která mají členským zemím mimo jiné prostřednictvím vzájemné solidarity zajistit dostatek plynu pro domácnosti a klíčové provozy.

Přečíst článek

Rusko cvičí s cenou plynu

Ruský prezident Vladimir Putin ovšem varoval, že už příští týden může dojít naopak k propadu objemu zasílaného plynu, a to na 20 procent kapacity plynovodu. A to v tom případě, že na pravidelnou revizní opravu bude odeslána další z turbín, přičemž ta výše zmíněná ještě nebude plně zprovozněna. Tato situace by však měla trvat jen přechodně, několik dní, pokud na ni vůbec dojde.

Kremlu vyhovuje současný stav, kdy omezením dodávek „šponuje“ cenu plynu v EU nahoru a udržuje celou Evropu v nejistotě stran energetické situace v nadcházející topné sezóně. Nejistota trhu dále zvyšuje cenu plynu v EU.

Rozhodně tak nelze vyloučit, že si Kreml najde další důvody, jimiž by vysvětloval, proč nemůže posílat více plynu. Dopady války na Ukrajině a sankcí zvedly ceny plynu v EU na takové úrovně, že Gazprom svůj finanční plán na tento rok splnil, co se dodávek plynu do EU týče, za zhruba pět měsíců. To mu, resp. Kremlu, i v příštích měsících umožní Evropu opět potenciálně „skřípnout“.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Lukáš Kovanda: Síkelův energetický tarif problém neřeší. Jen maskuje jeho příznaky

Úsporný energetický tarif lidem pomůže jen nepatrně. Nejběžněji přibližně v rozsahu maximálně kolem patnácti procent. Ministr průmyslu Jozef Síkela absolutně neřeší podstatu problému, pouze plošně a na dluh maskuje příznaky drahých energií.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Předsednictví nám parádně šlape. Ale kdo vládne v Česku?

Šéfování Radě Evropské unie, což je formální funkce, bude stát Česko asi jeden a půl miliardy korun. Už se psalo o mohutných přesunech úřednictva mezi Bruselem a Prahou, vládní letadla prý na tu armádu důležitých lidí ani nebudou stačit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme