Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Předsednictví nám parádně šlape. Ale kdo vládne v Česku?

Dalibor Martínek: Předsednictví nám parádně šlape. Ale kdo vládne v Česku?
ČTK
Dalibor Martínek

Šéfování Radě Evropské unie, což je formální funkce, bude stát Česko asi jeden a půl miliardy korun. Už se psalo o mohutných přesunech úřednictva mezi Bruselem a Prahou, vládní letadla prý na tu armádu důležitých lidí ani nebudou stačit.

Reklama

Česká vláda se však již začíná chlubit prvními úspěchy na evropském poli. První zářez udělal pirát Ivan Bartoš, šéf již okrajové strany, nicméně pořád vicepremiér. Koncem minulého týdne slavnostně oznámil a vyvěsil na stránky úřadu vlády, že se mu povedl nebývalý kousek: Po dlouhém jednání dosáhl v Bruselu předběžné dohody o programu Cesta k Digitální dekádě 2030. Fíha, to je něco.

Víte, co to znamená? No přeci „výrazné zlepšení života občanů a firem EU“. Program si mimo jiné vytkl ambiciózní cíl, že za osm let bude 80 procent lidí mít aspoň základní digitální dovednosti. Představte si to. Ne šedesát procent, nebo sedmdesát, ale dokonce hned osmdesát. No není to skvělé? Jednání skutečně musela být tvrdá.

Rozlítaný Fiala

Také premiér Fiala již boduje. Teď zrovna stál za zády Ursuly von der Leyenové, která oznámila, že EU zahajuje přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Každému musí být hned jasné, že bez premiéra Fialy by se něco takového nikdy nepovedlo.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Blíží se největší krize za třicet let. Vláda není slyšet. Možná už má prázdniny

Ministr Jurečka je lidový, prostě co ho napadne, to řekne. Teď ho napadly vyšší daně pro bohaté. Že je to blbost mu řekli už kolegové z vlády, za uši mu pak dali za takový nápad veřejně se vyjadřující ekonomové.

Přečíst článek

Opodál nestojí ani ministr dopravy Kupka. Ten představil v souvislosti s předsednictvím nový program pro inovace v dopravě za téměř dvě miliardy korun.

Česku předsednictví fakt šlape. Fiala lítá všude možně a pořizuje si fotky s různými evropskými potentáty.

Líbivý web bez obsahu

Jak vláda pomáhá doma? Nechala vytvořit portál Deštník proti drahotě. Graficky jsou to podařené stránky, velké barevné obrázky, velké písmo. A informačně? Vláda se na nich chlubí, že již do různých podpor nastrkala sto miliard korun.

Při bližším pohledu však zjistíte, že polovinu těchto údajných podpor tvoří ze zákona povinné valorizace důchodů.

Z dalších položek je třeba snížení spotřební daně z paliv od června do září. Tuto „podporu“ vyčísluje vláda na 4,2 miliardy korun. Jak ovšem každý řidič ví, ceny paliv přes to ještě vzrostly a jsou na svých maximech kolem padesáti korun za litr. Pěkná podpora.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hlavní úkol této vlády? Využít předsednictví EU ke zlevnění energií

Česko by mělo své předsednictví v Evropské unii, které dneškem začíná, využít k zahájení návratu racionality v energetické oblasti. Premiér Fiala hovoří spíše o energetické suverenitě, jenže ta dosažitelná není. Důležité je začít se vracet právě k energetické racionalitě.

Přečíst článek

Jurečkových jednorázových pět tisíc korun pro chudší rodiny dělá deset miliard. Zrušení silniční daně čtyři miliardy, to se však týká pouze podnikatelů. Příspěvek na bydlení kvůli drahým energiím je dvě a půl miliardy, což je plivnutí do moře proti již nabíhajícímu zdražování energií.

Chiméra úsporného tarifu

A má to ještě jeden háček. Krásný nový rozcestník vás odkáže na weby konkrétních úřadů, a to už je setkání s realitou. Zatímco penze se zvyšují automaticky, žadatelé o příspěvek na bydlení musí vyplnit formulář, doložit občanské průkazy, rodné listy dětí, výpis z katastru, nájemní smlouvu, faktury a vyúčtování za energie, doklady o příjmech všech členů domácnosti. Příjmy a výdaje pak dokládat každého čtvrt roku. To žádá stát po těch nejchudších.

Pak je tu ještě chiméra úsporného tarifu energií. Ten v Deštníku proti drahotě není. Patrně proto, že ještě neexistuje. A navíc není jasné, kolik peněz díku němu ušetří domácnosti, a na jaké části se zahojí dodavatelé.

Předsednictví je fajn, ale v Česku chybí reálné vládnutí. Rozdat sto miliard a hotovo? To není hotovo. Stát pořád funguje jako za Rakouska-Uherska, vybírá čím dál víc peněz, a ještě víc rozdává. Žádné strukturální změny. A co bude s Čechy na podzim? Jedno je jisté. Vláda bude v Bruselu.

David Ondráčka: Evropa jako domácí úkol a politické PR

Začíná české předsednictví Rady EU, půlroční rotující cirkus schůzek, kampaní, priorit a politických jednání. Je to příležitost, jak dostat Česko na mapu Evropy politicky, ujasnit si naše vlastní pozice a co chce Česko Evropě vlastně říct, a hlavně si udělat své domácí úkoly.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala v Evropském parlamentu

EU musí jednotně zmírňovat dopady krizí na občany, uvedl Fiala v Evropském parlamentu

České předsednictví v Radě Evropské unie má před sebou řadu úkolů, tím hlavním je nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí. Řekl to český premiér Petr Fiala, když v Evropském parlamentu představoval svou vizi pro příštích šest měsíců. Jako hlavní výzvy zmínil inflaci, nedostupnost energií a potravinovou krizi, přičemž tyto jevy spojoval s ruskou válkou proti Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme