Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Rusové se snaží vybírat peníze
ČTK
Lukáš Kovanda

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Reklama

Část Ruska už se začíná naplno potýkat se sankcemi Západu. Ve Vladivostoku na samém východu Ruska jedna z tamních bank prodává americké dolary dokonce za 250 rublů za kus. V pátek přitom kurs uzavíral na úrovni zhruba 83 rublů za dolar. V průměru banky ve Vladivostoku žádají za dolar zhruba 120 rublů. I to však ukazuje na možné dnešní oslabení rublu vůči dolaru o 50 procent. Obchodování na tomto měnovém páru na devizových trzích ještě dnes nezačalo, započne až s ranním otevřením burz v Evropě.  

V Moskvě už však mezitím stačila ruská centrální banka zakázat cizincům prodávat akcie ruských firem. Jedná se o opatření, které je „na hraně“, avšak umožňuje Rusku přibrzdit houfný odliv kapitálu ze země, který se dnes obecně očekává právě v důsledku víkendových finančních sankcí Západu.

Jinými slovy, probouzející se Rusko, resp. ruské trhy zřetelně říkají „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Čína může mít problém s měnou

Po otevření evropských burz ruská centrální banka nastoupí na obranu padajícího rublu. Bude se snažit jeho pád zastavit tím, že jej bude vykupovat za své devizové rezervy. V důsledku sankcí ale může nakládat jen odhadem s jednou třetinou těchto rezerv. Může totiž využít prakticky jen zlato a čínskou měnu. Nakládat s dolary, eury či třeba jeny, které taktéž má v rezervách, v důsledku víkendových sankcí nemůže. 

Čínská měna, jüan, se tím pádem ale může stát nečekanou obětí sankcí proti Rusku. Pokud totiž bude centrální banka opravdu masově na světových devizových trzích nakupovat rubly za jüany, čínská měna může poměrně razantně znehodnocovat, neboť o náhlý příval čínské měny na světové trhy nebude takový zájem, aby se její kurs k dolaru udržel (dolar navíc bude posilovat tak jako tak, kvůli enormně zvýšené nejistotě na světových trzích, jež mu obecně nahrává). 

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Válka pomáhá zlatu. Bitcoin se neukázal jako bezpečné útočiště, zatím

Válečný konflikt na Ukrajině ukázal, co investoři v turbulentních dobách považují za bezpečný přístav. Zlato jím je, bitcoin nikoliv.

Přečíst článek

Skleník díky speciálnímu červenému plastu poskytuje rostlinám více světla, které potřebují k růstu.

Australští vědci přišli s technologií na zvýšení výnosu plodin. Je superlevná a hodí se do každého skleníku

Vypadá to až neuvěřitelně. Australští vědci dokazují, že stačí dát speciální červený plast nad záhony a úroda se zvýší i o třetinu. Jeden dobrý nápad tedy může posunout zemědělství o pořádný kus dopředu. I když to třeba nakonec nebude tak univerzální zázrak, jak se to zatím zdá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme