Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burzy už nevěří, že bude válka. Minulý týden nejvíce posílil rubl

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem
ČTK
Lukáš Kovanda

Světové burzy ani v uplynulých dnech nepropadly žádné panice z možné rusko-ukrajinské války. Tím pádem nyní, když se rýsuje vrcholný summit Biden-Putin, jsou rychle ochotny jít i do rizikovějších investic. 

Reklama

V minulém týdnu to byla ruská měna, rubl, která mezi všemi měnami rozvíjejících se ekonomik zpevnila vůči dolaru nejvýrazněji, o 1,73 procenta, jak vyplývá z dat Bloombergu . Rubl vůči dolaru posílil více než třeba česká koruna, která zpevnila o 1,13 procenta.

Pokud by se burzy války obávaly v rostoucí míře, rubl i koruna, stejně jako měny dalších rozvíjejících se ekonomik, by citelně oslabovaly. Opak je pravdou. Poté, co se v noci na dnešek středoevropského času začal rýsovat vrcholný summit amerického a ruského prezidenta, Joea Bidena a Vladimira Putina, například koruna dále posiluje.

V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Pro Česko je Rusko méně důležitý vývozní trh než třeba Belgie. Případná válka Ruska s Ukrajinou a související sankce by se Česka přímo dotkly jen omezeně, třeba ve formě dražších pohonných hmot

Přečíst článek

Pochopitelně, burzy jsou v určitém napětí. Například právě rubl je za posledních třicet dní nejrozkolísanější z měn rozvíjejících se trhů. Nicméně burzy jsou stále silněji přesvědčeny, že k plné invazi Ruska na Ukrajinu nedojde. Mnohem spíše bude pokračovat jakási „studená válka“ mezi oběma zeměmi. Což se ovšem už tolik neliší od stavu, který existuje posledních osm let. 

Jaderná elektrárna Dukovany

Vláda do pár týdnů vyhlásí tendr na stavbu bloku v Dukovanech

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) v nejbližších týdnech vyhlásí tendr na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vyhodnocení by mělo být uzavřeno do konce roku 2024. Zkušební provoz je nutné spustit v roce 2036. Fiala to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Přečíst článek

Chůze, walking

Biohacking: Příliš sezení je špatné jako kouření, hlavně v práci. Lze to změnit

Jak si neničit tělo při práci? To je téma dalšího dílu seriálu o biohackingu. Chodicí pás při práci z domu, bosé boty, polední meditace, koncentrace na dech a vize úspěchu pomohou proti ochablému tělu i mysli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme