Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po Velikonocích zdraží. Nad 40 korun za litr ale nepůjdou

tankování, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, kartel OPEC+ nečekaně sráží svoji těžbu. Oživí tak širší inflační tlaky na Západě. Už nyní kvůli růstu cen ropy citelně zdražuje třeba palmový olej.

Reklama

Klíčoví tradiční těžaři ropy v čele se Saúdskou Arábií šokovali trhy, když včera nečekaně rozhodli o významném snížení objemu své těžby. Od května tak ze světového trhu zmizí 1,1 milionu barelů denně – v porovnání s tím, s čím se až do včerejška počítalo. Od července pak ubude dokonce 1,6 milionu barelů. To proto, že Rusko prodlouží platnost svého vlastního omezení těžby, o půl milionu barelů denně, které uvedlo již v březnu v reakci na západní sankcionování ropy a ropných produktů, které vyváží námořní cestou. 

Rusko a další tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií tvoří uskupení OPEC+. Jeho moc ovlivňovat světovou cenu ropy poslední dobou roste, neboť zpomaluje vzestup produkce břidličných těžařů v Severní Americe. Ti až donedávna představovali nebezpečnějšího rivala uskupení OPEC+ než dnes, neboť každé omezení těžby ze strany tradičních těžařů mohli využít k navýšení své produkce a k získání tržního podílu na jejich úkor. Se zpomalováním rozšiřování jejich produkčních kapacit však tato flexibilita polevuje, což tradičním těžařům otevírá prostor k razantnějším škrtům ve vlastní těžbě, aniž by se museli obávat ztráty trhu.

Špatná zpráva pro řidiče. Ropa skokově zdražuje

Ropa Brent v reakci na zmíněné překvapivé omezení těžby dnes zdražuje až o zhruba osm procent. Pokud takový cenový nárůst vydrží, dočkají se výraznějšího zdražení pohonných hmot také čeští motoristé, a to od poloviny dubna. Zatím se však nemusí obávat, že by průměrná celorepubliková cena benzínu či nafty překročila úroveň 40 korun za litr. Bude se spíše pohybovat maximálně v pásmu od 35 do 38 korun za litr.

Ostatně zrovna včera cena nafty v ČR klesla průměrně celorepublikově nejníže za celé období od října 2021, kdy do zahájení ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky cenu pohonných hmot v ČR rekordně zvýšily, zbývaly ještě více než čtyři měsíce. Litr nafty stál včera u českých čerpacích stanic průměrně 34,83 koruny. Klesá rovněž cena benzínu v ČR, který se prodává za mírně méně než 37 korun za litr.

Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi

Petr Zajíc: Češi cenu benzínu tolik neřeší, mají služebáky

V Česku je velký podíl služebních vozů. „Je to asi i jeden z důvodu, proč jsou v Praze paliva nejdražší. Sídlí tu totiž řada firem,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. V neděli začalo platit v EU embargo na dovoz ropných produktů z Ruska námořní cestou, ropovodem Družba ale ruská ropa do českých rafinerií proudí dál. „Nafta z ruské ropy se u nás bude vyrábět dál, ale ještě zdraží,“ říká Zajíc.

Přečíst článek

Razantní omezení těžby ropy ze strany tradiční těžařských mocností je však potenciálně bolehlavem také pro mnohé centrální banky ve světě, včetně České národní banky. Jedná se totiž o další inflační tlaky, a to v době, kdy centrální banky bojují s nejvýraznější inflací za několik posledních desetiletí. Jejich boj je již nyní tak intenzivní, že pomohl přivodit pád několika bank euroamerického prostoru v čele se švýcarskou Credit Suisse. Zejména takzvaná jádrová inflace je přitom mnohde stále nepříjemně vysoká, jak dokládají třeba i čísla z eurozóny, zveřejněná minulý týden.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Na zmíněný růst cen ropy již reagovala například cena palmového oleje. Což dokládá, že zdražení ropy může mít širší inflační dopad i skrze zdražení dalších komodit. Zrovna palmový olej představuje příměs biopaliv, jejichž cena s cenou ropy stoupá, neboť představují alternativu k těm fosilním typu ropných produktů. Růst ceny palmového oleje se pak může podílet na posílení cenových tlaků v oblasti světového potravinářství. Cena palmového oleje dnes v důsledku zdražení ropy poskočila na burze v Malajsii nejvýrazněji za poslední více než měsíc.  

Ropa

Dalibor Martínek: Bláznivá závislost na ropě. Naše civilizace stojí na chcíplinách minulých věků

Ropa je hnusná, smradlavá tekoucí kaše, která vznikla v minulosti ze zemřelých zvířat a rostlin. Z nechutného mixu chcíplin. Tmavě hnědá, vazkavá, nic krásného.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme