Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Bláznivá závislost na ropě. Naše civilizace stojí na chcíplinách minulých věků

Ropa
iStock
Dalibor Martínek

Ropa je hnusná, smradlavá tekoucí kaše, která vznikla v minulosti ze zemřelých zvířat a rostlin. Z nechutného mixu chcíplin. Tmavě hnědá, vazkavá, nic krásného.

Reklama

Přesto na ropě dnes stojí naše „vyspělá“ civilizace. Zní to absurdně, ale je to tak. Moderní člověk jednadvacátého století, pohybující se ve virtuálním prostředí a řešící nuance života - jako kde levněji nakoupit či jak on-line vybrat nejlepšího partnera pro páření - odvíjí svůj úspěch od mrtvol dávných živočichů a rostlin. Od ropy, uhlí a plynu. Máme si k čemu gratulovat.

Na ropu jsme se posledních sto let zafixovali. Předtím lidé v severnějších zemích, což se týká i Česka, topili dřevem. Teplo bylo hlavním smyslem, elektřina ještě nebyla objevena. Lidé vymýšleli všelijaké fígle, třeba se naučili vyrábět dřevěné uhlí. Nakonec, sláva, objevili uhlí. Západní civilizace začala vzkvétat. Začalo století páry. Koleje, mašiny. Doteď se k těmto mastodontům průmyslové revoluce vztahujeme. 

Čeká nás pád životní úrovně

Zatímco v Africe nikdo potřebu topení neřešil.

Teď se naše „vyspělá“ civilizace dostává do okamžiku, kdy by nějaká dobrá myšlenka ohledně energií byla dobrá. Rusové svou nesmyslnou válkou na Ukrajině urychlují toto přemýšlení. Co budeme dělat bez „jejich“ plynu a ropy?

Jednoznačné sdělení je, že naše životní úroveň poklesne.

Žijeme sto padesát let v přesvědčení, že je vše vyřešeno. Uhlí hoří, dělá se z něj elektřina. Z ropy se dá vyrobit benzín a různé jiné praktické věci.
Jenže tenhle věk končí.

Civilizace stojí na ropě a uhlí

Má to několik důvodů. Ruská válka je poslední kapkou. I kdyby tato nesmyslná válka nebyla, fanatici věřící v teorii globálního oteplování, kteří ovládli západní svět, by stejně přivedli veřejné mínění ke klíčové otázce. Co dál?

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Pravdivá odpověď je: nikdo neví. Na ropě a uhlí prostě celá západní civilizace stojí. Jak je v současnosti patrné, když někomu vypnete přísun ropy, ekonomika se hroutí. Žádné smysluplné řešení není připraveno.

Již jsme to zažili v sedmdesátých letech, mnozí si to nepamatují. Arabové vypnuli přísun ropy Spojeným státům. Bylo to politické gesto, ekonomický dopad však byl fatální. Cena ropy se zvedla během krátké doby zhruba na čtyřnásobek. Západní civilizace se s tím vypořádala, ale jasně se ukázalo, že bez té hnusné kaše ze chcíplin nedokáže existovat.
Teď má tuto archaickou přírodní zbraň v ruce Rusko. Západní Evropa se hroutí už jen při představě, že by ropa nebo plyn, který je taktéž výsledkem rozkladných procesů dávných chcíplin, nebyly dodány. Máme před sebou další konec civilizace. Založený na spotřebovávání mrtvolek z minulosti.

Lidstvo by rádo dobývalo vesmír. Už jsou plánovány mise na Mars, ve hře je obsazení Měsíce. Máme na to? Bez ropy, bez plynu, bez uhlí? Posune se nejinteligentnější tvor na planetě od spotřebovávání pozůstatků minulosti k nějakému chytřejšímu řešení?

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Máme tady větrné elektrárny, jaderné, vodní, sluneční. Všechna tato řešení nejsou pro osm miliard našich jedinců dostačující. Za chvilku nás bude deset miliard. Než najdeme nějaké chytřejší řešení výroby energie než zpracovávání bývalých nebožtíků, nebude naše civilizace patrně existovat.

Jako nejlepší řešení se jeví slunce. Ale než budou hotové konkurenceschopné technologie, patrně zhyneme na nedostatek plynu a ropy. Naše chyba. Za milion let začne vládnout na planetě nový živočišný druh. V pecích bude pálit naše rozložené ostatky.

Ropa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Fiala má nečekaného spojence v boji proti drahému benzínu. Je jím Rijád

Fialově vládě může ve snaze zlevnit pohonné hmoty pomoci Rijád. Saúdové ve středu rozhodli, že v příštích dvou měsících zvýší těžbu výrazněji něž dosud. Ropný kartel a jeho spojenci navýší těžbu o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc. To má vést ke snížení ceny této suroviny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme