Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty po dlouhé době zdražují. Ale nevydrží jim to dlouho
ČTK
Lukáš Kovanda

Cena nafty v Česku stoupla poprvé po čtyřech měsících, benzinu po šesti týdnech. Ale ne na dlouho - ledaže by o víkendu překvapil kartel OPEC, na jehož vídeňský summit nečekaně nejsou pozvána klíčová média typu agentur Reuters či Bloomberg, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Jak benzín, tak nafta v uplynulém týdnu zdražily. To je na poměry posledních měsíců nezvyklé. Zejména nafta totiž má za sebou letos masivní zlevnění, když od 1. ledna do včerejška klesla její cena z 36,70 korun na jen mírně nad 31 korun za litr. V uplynulých sedmi dnech zdražila o dva haléře na litr, benzín přidal 15 haléřů na litr na 36,67 koruny.

Zdražování ale pohonným hmotám dlouho nevydrží. Ropa Brent totiž v uplynulých dvou týdnech zlevnila v dolarovém vyjádření o více než pět procent. I když efekt její zlevnění tlumí vůči dolaru oslabující koruna, i v korunovém vyjádření – tedy po zohlednění kursového vývoje – ropa zlevňuje. O 3,6 procenta v uplynulých v dvou týdnech.

armáda při nacvičování ochrany kritické infrastruktury, kterými ropné zásobníky firmy Mero jsou

Ropovody Mero loni tekla ropa hlavně z Ruska. V dalších letech ji nahradí ta z Itálie

Státem ovládanému provozovateli ropovodů Mero loni meziročně stoupl zisk o téměř deset procent na 788,3 milionu korun. Tržby společnosti vzrostly o 12 procent na 2,25 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu firmy. Firma je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba, ropovodu IKL a zároveň jediným přepravcem ropy do Česka.

Přečíst článek

Toto zlevnění čerpací stanice v ČR ještě teprve do svých cen plně promítnou. V příštích sedmi dnech se tak ceny pohonných hmot vydají „do strany“, budou stagnovat, případně v nepatrném rozsahu, do deseti haléřů, podraží zejména benzín.

Ropu zlevňují kroky amerického Fedu

Ropu zlevňuje zejména letošní razantní utahování měnové politiky v podání americké centrální banky. K poklesu její ceny přispívá i nepolevující ruský vývoz, který pokračuje v nepříliš snížených objemech i navzdory sankcím, jež na dovoz ruské ropy a ruských ropných produktů uvalil Západ, hlavně země EU a skupiny G7. 

Těžba ropy - ilustrační snímek

Západ v ropné válce proti Rusku začíná ztrácet, zisky Kremlu rostou

Příjmy Ruska z vývozu ropy se v březnu a dubnu zotavily z úrovní z ledna a února a dosáhly nejvyšší úrovně od listopadu loňského roku. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnilo nezávislé finské Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA). Očekává se přitom, že Moskva bude schopna příjmy z prodeje ropy dál zvyšovat, uvedla CNBC.

Přečíst článek

Rusko sice uvádělo, že v reakci na sankce sníží od letošního března svoji produkci ropy o půl milionů barelů denně, ale toto snížení evidentně nepraktikuje. Zároveň tím ovšem neplní těžební závazek vůči členům kartelu OPEC a jeho spojencům. Ti, stejně jako trh, počítali s výraznějším poklesem ruské produkce.

OPEC bude jednat o škrtech

To, že pokles zjevně nenastává, je může vést k tomu, že o nadcházejícím víkendu, na svém summitu ve Vídni, kde OPEC sídlí, dojednají další škrty v těžbě. V takovém případě by mohla cena ropy vzrůst i citelněji vzrůst, tím pádem také cena pohonných hmot v ČR.  

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero dohodlo rozšíření ropovodu TAL

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero uzavřelo dohodu o rozšíření ropovodu TAL

Dodávky ropy z Itálie pokryjí od roku 2025 potřeby České republiky. Státní společnost Mero uzavřela dohodu s konsorciem firmy TAL na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Skončí tím závislost země na ruské ropě. Při návštěvě centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Rusko se ovšem nechalo slyšet, že na jednání žádné překvapivé rozhodnutí nepadne. Saúdská Arábie, klíčový člen kartelu, ovšem v uplynulé době učinila prohlášení, jež si část trhy vyložila jako varování před dalšími škrty v těžbě. Rijád ovšem dost možná chce jen verbálně znejistit spekulanty na pokles cen ropy, kteří její cenu svými sázkami srážejí.

Na zasedání OPEC nedostali akreditaci novináři předních světových finančních médií, tedy agentur Bloomberg a Reuters a také listu Wall Street Journal. V historii OPEC jde o poměrně bezpříkladný krok.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc klesat nebude. Přesto se však Češi mohou „utlouct“ po čím dál dražších dovolených

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc neklesne. Ale po zdražujících dovolených se Češi mohou „utlouct“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme