Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlevněji jde byt pořídit v Ústí nad Labem. I tam ale z roku na rok zdražil skoro o 15 procent

Ceny bytů, ilustrační foto.
iStock
 ČTK

Starší byty v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku zlevnily o jednotky procent, ale meziročně jsou dražší. V Praze se v létě prodávaly kolem částky 125 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco ve druhém čtvrtletí byly o dvě procenta dražší, oproti loňsku ale zdražily o sedm procent. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Reklama

Mírné zlevňování starších bytů začalo podle analýzy mezi dubnem a červnem letošního roku. Ve třetím čtvrtletí nejvíce klesly ceny v Ostravě, kde se proti minulému čtvrtletí snížily o pět procent. V Brně a v Českých Budějovicích klesly o čtyři procenta. Stagnaci cen zaznamenala Olomouc. „Zatímco ve druhém čtvrtletí ještě ceny symbolicky rostly, třeba v Plzni, aktuální mezikvartální statistiky už ukazují jednoznačný vývoj trendu,“ řekl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

Nejlevněji je v Ústí nad Labem

V Praze se prodávaly starší byty mezi červencem a zářím v průměru za 125 228 korun za metr čtvereční. V předcházejícím čtvrtletí to bylo 128 009 korun. V Brně ceny klesly ze 102 457 korun na hranici na 98 321 korun. Nejlevněji ze sledovaných měst vychází Ústí nad Labem (39 657 korun za metr čtvereční) a Ostrava (45 963 korun za metr čtvereční).

„Je zajímavé sledovat, že i regiony, kde byly ceny nízko a předpokládal se tudíž růstový potenciál, hlásí pokles. Připisujeme to na vrub výrazné nedostupnosti hypoték. Tento faktor tudíž převládá nad regionálními vlivy,“ uvedl Kunz.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hlad po pronájmech bytů vyhnal průměrné ceny až o třetinu výš

Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni a po letních prázdninách ještě stoupl. Ceny vzrostly meziročně o 20 až 30 procent a v Praze dosáhly podle realitních společností průměrně až hranice 400 korun za metr čtvereční. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty, na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Přečíst článek

V Olomouci zůstaly ceny mezičtvrtletně na hodnotě přes 74 tisíc korun za metr čtvereční, ale meziročně zde zdražily nejvíce, a to o více než 18 procent. V Ústí na Labem narostly ceny meziročně o 14 procent a v Hradci Králové a Plzni o 11 procent. Nejméně zdražilo meziročně Brno, o čtyři procenta.

Do konce roku se podle odborníků ještě pravděpodobně projeví pokles cen prodávaných bytů. Výhled na hypotečním trhu může ukazovat na oživení. „Zdá se, že inflace v České republice už se unavila a začíná klesat. Dovolím si tvrdit, že v březnu 2023 budeme mít inflaci kolem šesti procent. V tu chvíli nebude reposazba na úrovni sedmi procent adekvátní. Věřím proto, že se dostaneme někam mezi tři až čtyři procenta,“ řekl generální ředitel poradenské společnosti Gepard Finance Jiří Pathy.

Polsko UDI Group

Český developer postaví ve Varšavě téměř tisícovku bytů za tři miliardy

Český developer UDI Group získal stavební povolení pro další výstavbu na brownfieldu po továrně Ursus v polské Varšavě. V rámci svého projektu Classic Ursus plánuje vybudovat celkem 960 bytů za asi 2,8 miliardy korun. Aktuálně dokončil 114 z nich v rámci první ze sedmi budov.

Přečíst článek

rekonstrukce

Lukáš Kovanda: Nájmy v příštím roce zdraží o dalších 25 procent. S hypotékou se přesto vyplatí počkat

Nájmy v Česku citelně zdražují. Meziročně byly v září výše až o 30 procent. V Praze se průměrné nájemné pohybuje až kolem úrovně 400 korun za metr čtvereční a dá se očekávat, že cena nájemného dále poroste. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme