Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna

Lukáš Kovanda: My čekali pokles, a zatím přišel růst. Průmyslu pomůže kromě aut také slábnoucí koruna.
ČTK
Lukáš Kovanda

Průmyslová výroba v Česku v červnu překonala očekávání. Meziročně i meziměsíčně si polepšila shodně o 0,9 procenta, zatímco v obou případech se převážně čekal pokles. Za vzestupem objemu průmyslové výroby je hlavně mimořádně výrazný, takřka 54procentní, nárůst objemu automobilové výroby. Ten byl tak silný, že více než kompenzoval i citelný propad v jiných klíčových průmyslových odvětvích, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Výroba aut je silná – a silnou zůstane i v příštích měsících –, neboť těží z uskutečňování nahromaděných, dosud nevyřízených objednávek z minula, z doby, kdy autoprůmysl čelil nedostatku čipů či jiným zádrhelům v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Díky zejména právě autoprůmyslu rostl v červnu tuzemský zpracovatelský průmysl meziročně o tři procenta.

Těžební a energetický průmysl se propadá 

Ovšem jak průmysl těžby, tak průmysl energetický se shodně propadaly o výraznou zhruba pětinu. Těmto dvěma stěžejním průmyslovým odvětvím nesvědčí současný citelný pokles cen energetických surovin, ani stále hrozící tvrdé přistání evropské ekonomiky či problémy amerického a čínského hospodářství.

Růst českého průmyslu v červnu zpomalil. Nepomohla ani výroba automobilů

AKTUALIZOVÁNO: Růst českého průmyslu v červnu zpomalil, nepomohla ani výroba aut. Stavebnictví se odrazilo ode dna

Průmyslová produkce v červnu meziročně i meziměsíčně reálně vzrostla shodně o 0,9 procenta. Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o procento, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

Průmyslová výroba v Česku by však letos zejména díky i nadále silnému výkonu autoprůmyslu měla skončit v černých číslech a přidat za celý letošní rok 1,5 procenta. Průmyslu by měla pomoci také nyní i ve výhledu slábnoucí koruna, která zvýší konkurenceschopnost tuzemského průmyslového exportu na zahraničních trzích.

Koruna na letošním minimu

Koruna se v pátek i dnes obchoduje až za více než 24,30 za euro, což je její letošní nejslabší úroveň. V letošním roce pak nelze vyloučit její oslabení až k úrovni 25 korun za euro.

A to zejména vlivem snižování rozdílu mezi úroky na koruně a úroky na euru a také vlivem zásahu České národní banky, která se minulý týden rozhodla formálně ukončit svoji bezmála patnáctiměsíční intervenci – přímou i jen slovní – za silnější korunu.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Natáčení podcastu s Petrem Kotíkem.

Zakladatel Amazing Places: Polsko nám ukazuje záda nejenom v průmyslu, ale i v kvalitě ubytování

Amazing places neboli úžasná místa už 10 let objevují čeští cestovatelé prostřednictvím stejnojmenné společnosti. Během své existence se podařilo vytipovat téměř 450 míst, a to nejenom v Česku. Kam Češi nejraději jezdí? A kterým tuzemským regionům chybí kvalitní ubytovací zařízení?

Přečíst článek

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme