Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec intervenčního režimu. Koruna bude dále oslabovat, čekají ekonomové

Bankovní rada formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022
ČTK
 nst
nst

Centrální banka ukončila intervenční režim, kterým podporovala kurs koruny v době vysoké inflace. Kurz koruny se propadl k 24,20 na euro. Měna bude dále oslabovat, čekají ekonomové.

Reklama

Česká národní banka už od října 2022 na devizovém trhu proti oslabení koruny neintervenuje. „Na dnešním měnověpolitickém zasedání formálně ukončila intervenční režim, který běžel od května roku 2022. Česká národní banka dále dle očekávání rozhodla o stabilitě sazeb. Kurz koruny ihned po zveřejnění rozhodnutí o ukončení intervencí prudce oslabil. Lze předpokládat, že koruna bude dále oslabovat," uvedl Pavel Peterka ze společnosti Roklen. 

Do hry podle něj zřejmě vstoupí i celkové vyznění tiskové konference, kde guvernér Michl okomentuje důvody, které stojí za tímto rozhodnutím. Zároveň dojde k představení nové prognózy ČNB, což pomůže s odhadem dalších kroků bankovní rady v zbytku letošního roku.

„Dnes a v dalších dnech se proto připravme na vyšší volatilitu na měnových párech s korunou. Zvýšená volatilita by měla vytvořit prostor pro výhodné nákupy zahraničních měn," dodal. 

Aleš Michl, guvernér ČNB

Michl: Inflace sice klesá, ale je pořád vysoká. Snížit sazby nám to neumožňuje

Tuzemský růst cen sice zpomalil pod deset procent, ale inflace je přesto stále vysoká, a neumožňuje České národní bance snížit úrokové sazby. Senátorům to ve čtvrtek řekl guvernér ČNB Aleš Michl při představování Zprávy ČNB o výkonu dohledu nad finančním trhem. Červnová meziroční inflace zpomalila na 9,7 procenta, byla o 0,4 procentního budu nižší, než očekávala ČNB ve své květnové prognóze.

Přečíst článek

Inflace v meziročním vyjádření nadále klesá, dokonce rychleji, než byla očekávání vyjádřená v poslední prognóze. Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC Česká republika uvedl, že vzhledem k vysoké srovnávací základně by se v příštím roce už mohla vrátit do inflačního cíle ČNB okolo 2 procent

„Jako riziko pro celkový makroekonomický vývoj ale vnímáme HDP, které přešlapuje na místě a ve druhé polovině roku by mohlo dojít i k jeho poklesu. Z mnoha podniků jsou slyšet varovné zprávy o poklesu stavu objednávek a produkce, dopadu vysokých cen do jejich hospodaření a dalších rizicích." dodal. 

Bankovní rada dnes formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022. ČNB od října 2022 na devizovém trhu neintervenovala proti oslabení koruny. Bankovní rada dnes upozornila, že bude vždy z principu bránit nadměrným kurzovým výkyvům ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoli to uzná za vhodné. S formálním ukončením intervenčního režimu bankovní rada také obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme