Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022
Deml Ondřej (ČTK)
Lukáš Kovanda

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Reklama

Novoroční projev premiéra Petra Fialy byl jeho první šancí oslovit ve  své nové funkci masově obyvatele ČR. A utvrdit je v klíčovém slibu voleb. V tom, že on a jeho vláda zajistí změnu. Šanci nepromarnil. V ekonomicky laděných tématech na nutně omezeném prostoru vypíchl to podstatné. Zároveň zřetelně deklaroval nutnost dalšího rozvoje jaderné energetiky v ČR.

Z mezinárodního hlediska jde o nepříjemný vzkaz pro sousední německé Zelené, jednu z koaličních stran tamní nové vlády. Ti jadernou energii odmítají. Staví se odmítavě i k dnešním signálům z tisku, že Evropská unie by měla uznat jádro jako zelený, udržitelný zdroj, bude-li tedy uspokojivě řešena otázka jaderného odpadu.

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Fialův projev nelze nesrovnat s prvním novoročním projevem Václava Havla, jejž coby prezident pronesl v roce 1990. Havel tehdy předstoupil před občany Československa s tím, že přebírá zemi, jež rozhodně nevzkvétá. Také Fiala dnes nemaloval věci narůžovo. Čeká nás prý jeden z nejtěžších roků historie samostatné ČR. Nepřeháněl.

Byť přelom počátku 90. let byl historicky nepochybně zásadnější než převzetí otěží jednou demokraticky zvolenou vládou od jiné demokraticky zvolené vlády, z ekonomického hlediska mohou letos lidé v ČR čelit nejvýraznějšímu poklesu reálných výdělků od 90. let. Právě kvůli inflaci či drahotě, které Fiala v projevu několikrát zmínil. Letos totiž kvůli ní vážně hrozí, že růst cen v ekonomice překoná růst mezd v největším rozsahu právě od 90. let. Ovšem bez tehdejší euforie ze znovuzískané svobody, politické plurality a budování otevřené tržní ekonomiky.

Miloš Zeman při povánočním projevu

Zemanova stará válka

Prezident Zeman ve svatoštěpánské promluvě sice nikoho nepotěšil, ale také neurazil. Tedy téměř nikoho. Samozřejmě se otřel o Severoatlantickou alianci za „zbabělost“, se kterou její vojska opustila Afghánistán. Ale to je stará vesta. Stejně jako kritika Evropské unie za Green Deal.

Přečíst článek

Žili jsme si na dluh. To musí skončit

Rovněž je pravdou, že Fiala po předchozí vládě nepřebírá zemi zdaleka v tak dezolátním stavu, v jakém byla, když Havel poprvé coby prezident kdysi promlouval k národu. Lidé v ČR však jsou dnes mnohem náročnější a zřejmě i mnohem kritičtější, než byli počátkem 90. let. Jsou uvyklí stabilnímu růstu životní úrovně poslední řady let, částečně kupovanému na dluh. I s ním, jak vyzdvihl, chce nový premiér bojovat. To ale těžko půjde bez nepříznivého dopadu alespoň na některé skupiny obyvatelstva.

Pro to vše měl Fiala dnes více zdůraznit, že v letošním roce nemůže jeho vláda s dluhem či inflací cokoli zásadnějšího dělat. Setrvačnost sil vyvolávajících rapidní zadlužování i inflaci je značná, jak na domácí půdě, tak mezinárodně. Přitom premiérův vzkaz mohli leckteří diváci číst tak, že je v jeho moci už letos obé alespoň znatelně utlumit. Není. Inflace naopak bude v prvních měsících letošního roku ještě zrychlovat, což opozice patrně využije – právě i s odkazem na dnešní premiérův projev – ke kritice vlády, jíž se dočká sluchu.

Čeští senioři

Když inflace pomáhá. Důchody i díky ní rekordně vzrostou

Důchody se v roce 2022 zvýší zhruba o 1500 korun, a to kvůli mimořádné druhé valorizaci. Posunutím odchodu do důchodu na 1. ledna 2022 lze penzi navýšit až o tisíce.

Přečíst článek

Platy ve státní sféře 2022

Platy 2022: Zjistěte, jak porostou výdělky ve státní sféře

Zvyšování platů ve státní sféře bude v roce 2022 nerovnoměrné. Zatímco zdravotníkům se zvýší platy dokonce o šest procent, zaměstnanci ve státní službě nedostanou nic navíc. Vyplývá to ze závěrů středečního jednání vlády.

Přečíst článek

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme