Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemanova stará válka

Miloš Zeman při povánočním projevu
ČTK, Michal Krumphanzl
Jana Havligerová

Prezident Zeman ve svatoštěpánské promluvě sice nikoho nepotěšil, ale také neurazil. Tedy téměř nikoho. Samozřejmě se otřel o Severoatlantickou alianci za „zbabělost“, se kterou její vojska opustila Afghánistán. Ale to je stará vesta. Stejně jako kritika Evropské unie za Green Deal.

Reklama

Nové je, že když Zemanovi docházejí argumenty, klidně se uchýlí k bohapustným lžím. Tvrdí, že Zelená dohoda nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem a o pět let později jezdit auty se spalovacím motorem. Ani jedno není pravda. Jenže, právě takové lži bezprostředně po jejich vyslovení začnou žít vlastním životem. A aby neskončily brzo s dechem, vydatně přiživovat je budou odpůrci setrvání Česka v Evropské unii, politici typu Okamury.

K rozeštvávání společnosti dodal Zeman politickým odpůrcům NATO a EU výbušninu s velkou brizancí. Takové lži je těžké vyvracet. Najde se dost lidí, kteří jen opáčí: Když to říkal prezident…S podtextem – Zeman by si to přece nevymyslel. V době, kdy se hodně lidí cítí zahnaných do kouta ať už kvůli covidové pandemii anebo vysloveně existenčním problémům zaviněným energetickou krizí, jsou lži, s nimiž si zahrává prezident, nebezpečné. Zvlášť když přitom hlásá, že je možné se ze Zelené dohody vyvázat. Není, a většina společnosti to neví, takže bude za neschopnou považovat Fialovu vládu. Ta přitom bude mít na krku dost starostí i bez toho. Ostatně Zeman je docela přesně pojmenoval. Tím to ale skončilo. Řešení, která nastínil, možná mohou přinést úlevu ve vzdálenější a daleké budoucnosti, pro zítřek však nenabídl nic.

Svatoštěpánské poselství, s prominutím – byla jen malá válka starého muže. Nic víc, nic méně. Do nové prezidentské volby zbývá rok a kousek.

Reklama

Související

Bývalý český prezident Miloš Zeman

Stanislav Šulc: Občan Zeman pronesl projev. Nemá co nabídnout, ale nebezpečný zůstává

Přečíst článek
Miloš Zeman

Sbohem a šáteček. Rozloučil se Miloš Zeman ve svém posledním vánočním projevu coby prezident

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme