Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Platy 2022: Zjistěte, jak porostou výdělky ve státní sféře

Platy ve státní sféře 2022
Pixabay
 Zlaťák

Zvyšování platů ve státní sféře bude v roce 2022 nerovnoměrné. Zatímco zdravotníkům se zvýší platy dokonce o šest procent, zaměstnanci ve státní službě nedostanou nic navíc. Vyplývá to ze závěrů středečního jednání vlády.

Reklama

Platy policistů, hasičů a vojáků porostou v roce 2022 o 700 korun. Obodobně porostou platy také lidí v sociálních službách. Nejvíce si polepší zdravotníci, kterým se zvýší plat o šest procent, zatímco lidem ve školství jen o dvě procenta. Ve státní službě má dojít ke zmražení platů, což značně kritizovali odboráři.

Čeští senioři

Když inflace pomáhá. Důchody i díky ní rekordně vzrostou

Důchody se v roce 2022 zvýší zhruba o 1500 korun, a to kvůli mimořádné druhé valorizaci. Posunutím odchodu do důchodu na 1. ledna 2022 lze penzi navýšit až o tisíce.

Přečíst článek

Předchozí vláda přitom chtěla zvyšovat platy výrazně více. V listopadu rozhodla, že platy státních zaměstnanců porostou o 1400 korun v tarifní složce, o dalších 400 korun se měla zvýšit pohyblivá složka platu. Stejně se měly zvýšit také platy policistů, ozbrojených složek a vojáků z povolání. Učitelům měly vzrůst platy o tři procenta.

 „V této souvislosti je třeba upozornit, že mzdy v soukromém sektoru jsou v průměru nižší než platy ve veřejném sektoru, což se ukazuje jako problematické,“ míní analytik BH Securities Štěpán Kreček.

Jak fungují státní platy

Zatímco zaměstnanci v soukromém sektoru dostávají mzdu, zaměstnanci státu a přidružených organizací (nemocnic či škol) pobírají plat. Ten se řídí platovým tarifem podle platných platových tabulek.

Nákupy

Tereza Zavadilová: Na inflaci může být i trocha dobrého

Zdražování je asi největší strašidlo českých konzumentů i střádalů v posledních měsících. Inflace je nepříjemná, obzvlášť je-li provázena vyšší nejistotou, ale pokud je v rozumných mezích, nemusí znamenat žádnou tragédii. 

Přečíst článek

Neexistuje však jedna univerzální platová tabulka pro všechny pracovníky ve veřejném sektoru. Svoji platovou tabulku mají zdravotníci, pedagogičtí pracovníci a zaměstnanci v sociálních službách, platy hasičů, policistů, celníků, vojáků, úředníků se řídí speciálním výměrem. Plat poslanců, soudců a dalších ústavních činitelů je určen zákonem č. 236/1995 Sb.

Jak se určuje platová třída

Pro zařazení do platového tarifu je rozhodující platová třída a platový stupeň. Platová třída bere v potaz dosažené vzdělání, stejně jako náplň a složitost práce. Celkem je platových tříd šestnáct.

  • 1.–2. třída: základní vzdělání,
  • 3.–5. třída: střední vzdělání s výučním listem nebo střední vzdělání,
  • 6.–8. třída: střední vzdělání s maturitou nebo výučním listem,
  • 9. třída: vyšší odborné vzdělání nebo střední s maturitou,
  • 10. třída: vyšší odborné nebo vysokoškolské (bakalářské) vzdělání,
  • 11.–12. třída: vysokoškolské (magisterské, bakalářské) vzdělání,
  • 13.–16. třída: vysokoškolské (magisterské) vzdělání.

Pokyny pro zařazení zaměstnance do platové třídy podle konkrétního povolání jsou součástí Nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě. Jelikož některé stupně vzdělání zahrnují více platových tříd a zároveň některé profese lze zařadit do více platových tříd, je důležitá také konkrétní náplň práce, svěřená odpovědnost a fyzická či psychická namáhavost vykonávané pozice. 

Jak se určuje platový stupeň

Druhou složkou pro zařazení do platového tarifu je platový stupeň. Ten se odvíjí od délky praxe na stejné či podobné pozici nebo v daném oboru.

Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek

Platových stupňů je celkem dvanáct:

  • 1. stupeň: do 1 roku
  • 2. stupeň: do 2 let
  • 3. stupeň: do 4 let
  • 4. stupeň: do 6 let
  • 5. stupeň: do 9 let
  • 6. stupeň: do 12 let
  • 7. stupeň: do 15 let
  • 8. stupeň: do 19 let
  • 9. stupeň: do 23 let
  • 10. stupeň: do 27 let
  • 11. stupeň: do 32 let
  • 12. stupeň: nad 32 let

Dva zaměstnanci ve veřejném sektoru zařazení do stejné platové třídy tak vůbec nemusí dosáhnout na stejný plat. Například zdravotník v 9. platové třídě bez praxe si v roce 2022 vydělá 27 870 korun, s 20 lety zkušeností činí jeho plat 36 830 korun.

Zmražení platů politikům nakonec bude

V říjnu před volbami schválila Poslanecká sněmovna zmrazení platů vrcholných politiků a ústavních činitelů, podle novely zákona měly zůstat na stejné úrovni jako letos po dobu pěti let. Tento návrh ale smetli ze stolu senátoři. Nová vláda poté rozhodla, že chce opravdu platy politiků zmrazit. 

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Měsíční plat poslanců, senátorů, prezidenta a soudců se odvíjí od takzvané platové základny. Ta je určena jako 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné hrubé měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za předminulý kalendářní rok.

V roce 2021 činila platová základna 84 060 korun a pro soudce 100 872 korun. Dále se základna násobí koeficientem podle funkce, jakými jsou například řadový poslanec, předseda výboru, předseda poslaneckého klubu, ministr a další. Poté se k platu připočtou různé náhrady – třeba podle vzdálenosti obce, v níž má poslanec trvalý pobyt. Díky náhradám si státní činitelé každý měsíc polepší ještě o desítky tisíc korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Přečíst článek
Hlavní budova České národní banky

Stanislav Šulc: Vláda růstem platů vytáhla kudlu a chystá se ji vrazit do zad ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme