Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Místo plánu další sliby

Lídři vítězných koaličních stran
ČTK
Jana Havligerová

Nynější vlnu epidemie covidu už nelze zastavit, dají se ale omezit její dopady a chránit zdravotnický systém před kolapsem, oznámil budoucí premiér na tiskové konferenci, kde mu kryli záda politické špičky budoucí vládní garnitury. Ještě že tak. 

Reklama

Žádné kouzelné, definitivní řešení covidové krize opravdu neexistuje, o momentální vrcholící podzimní koronavirové vlně to platí zvlášť. Kyselé jablko Fiala ovšem jenom nakousl a hned rychle zahodil. 

Jinak by musel připustit, že bez povinného očkování, alespoň pro některé profese a rizikové skupiny, se dál budeme jenom motat mezi nařizováním a odvoláváním nejrůznějších proticovidových opatření. 

David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek

Setrvávání na dobrovolnosti očkování vede k naplění nemocnic

Hlavním kritériem pro řízení epidemie má být stále obsazenost nemocnic a především jednotek intenzivní péče. Dobře, ale jediné, co prokazatelně snižuje možnost, že nakažení skončí v nemocnicích a budou potřebovat intenzivní péči, je právě očkování. Umanuté setrvávání na dobrovolnosti vede jen k nutnosti částečných a možná i úplných lockdownů. 

Ostatně, pětikoalice navrhuje prodloužení vánočních prázdnin, podle ní by mohly začít už 18. prosince. Je to jen takový malý, skoro nevinný lockdown, děti jistě potěší, že nemusí jít do školy. 

A s čím se bude žonglovat dál? Tak třeba s testy. Příští vláda chce jako covidové certifikáty uznávat i protilátky. Přesto, že výsledek testu na protilátky sám o sobě vůbec nic neříká o ochraně jedince proti onemocnění, a „bezpečnou hladinu“ protilátek, ta navíc v čase u různých lidí různě rychle klesá, ještě žádná autorita nestanovila. 

Mileniálové, klimatická stávka, ESG, zelená budoucnost

Průzkum: Mileniálové vidí v ESG práci snů, investoři budoucnost

Mladé generace označované jako mileniálové a Generace Z jsou hlavním motorem změny v myšlení globálních i tuzemských firem týkající se jejich společenské odpovědnosti. Každý třetí člověk ve věku 18 až 35 let by nepracoval ve firmě, která podle něj nemá odpovědný přístup ke světu a dvě pětiny mileniálů by upřednostnilo před jiným takového zaměstnavatele, který více dbá na udržitelnost, úctu k přírodě a celé společnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.

Přečíst článek

Fialův kabinet chce více testovat

Budoucí kabinet chce také navýšit kapacity testování na 200 tisíc PCR testů denně, podle budoucího ministra zdravotnictví je to prý technicky možné. Z čeho při svém tvrzení vychází, když dnešní kapacity jsou zhruba poloviční, už jsme se nedozvěděli. 

A podobné je to i se slibem, že budou posíleny infekční kliniky a krajské hygieny. Kdy to bude, a hlavně kde chce Fialova vláda najít kvalifikovaný personál, je také ve hvězdách. Stejné je to i s tvrzením o vymáhání nařízených opatření.

Jistě, Fiala ještě nemá v rukou exekutivní moc, a tak zatím fakticky nic moc nezmůže. Ale postavit se spolu – myšleno s dalšími politiky - na tiskovce, a „šlapat vodu“, je úplně k ničemu. Pozor, už je po volbách. 

Inflace, ilustrační foto

Čechy děsí drahota jako nikdy dříve. A vyhlídky nejsou vůbec růžové

Obavy Čechů z inflace jsou nejvyšší v historii. Potvrzují to listopadové výsledky každoměsíčního šetření ekonomické nálady obyvatelstva i firem, které provádí Český statistický úřad (ČSÚ). Náladu Čechům nezlepšuje ani další vlna covidu či krachy firem typu Bohemia Energy.

Přečíst článek

Stávka zabrala. Zaměstnanci firmy RUKO dostanou, co chtěli

Zaměstnanci firmy RUKO CZ si dnes vystávkovali, co chtěli. Nad rámec zákonného odstupného zřejmě od Němců dostanou ještě tři platy, napsal redakci newstream.cz jednatel českého zastoupení Martin Pabiška.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme