Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Když inflace pomáhá. Důchody i díky ní rekordně vzrostou

Čeští senioři
ČTK
Lukáš Kovanda

Důchody se v roce 2022 zvýší zhruba o 1500 korun, a to kvůli mimořádné druhé valorizaci. Posunutím odchodu do důchodu na 1. ledna 2022 lze penzi navýšit až o tisíce.

Reklama

V příštím roce dojde pravděpodobně k suverénně nejvýraznějšímu navýšení průměrného důchodu v celé historii České republiky. Penzisté se dohromady dočkají navýšení orientačně o 1500 korun. Nejprve v lednu jim důchod v průměru naroste o zhruba 800 korun a pak nejspíše v červenci o dalších 700 korun. Přesný termín navýšení a částka, o kterou se důchody navýší, ještě v tuto chvíli není, a ani nemůže být známa. Bude totiž záviset také na vývoji inflace v tomto i nejbližších měsících.

Lidé čekají frontu, aby podepsali nové smlouvy na energie po krachu Bohemia Energy

Lukáš Kovanda: Fialova vláda začala bohatým brát a chudým dávat

Fialova vláda pomůže lidem s energiemi adresně, vyjde ji to na zhruba 350 milionů měsíčně. Inflaci tak už nebude stlačovat nulová DPH na energie, takže v lednu stoupne až na deset procent. Vše pak zaplatí střední a vyšší příjmová třída.

Přečíst článek

Letní navýšení je mimořádné. Nastane v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nesjpíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace. Zákon totiž tímto způsobem pamatuje na penzisty, neboť rapidní inflace na ně doléhá obzvláště tíživě. V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní.

Fiala trumfne Babiše. Ale nechtěně

Fialova vláda tímto razantním zvýšením penzí hned v prvním roce svého vládnutá „trumfne“ vládu Babišovu, která zatím drží rekord v přidávání důchodcům. Jenže Babišova vláda v uplynulých letech navyšovala z roku na rok průměrný důchod nejvýše o zhruba tisícikorunu. Přidávání Fialovy vlády bude tedy hned o zhruba 50 procent vyšší než dosavadní rekordní navyšování Babišova kabinetu.

Tisková konference vlády

Schváleno: Pomoc proti energetické chudobě, testování ve firmách a zrušení Antiviru B

Nová vláda v boji proti pandemii zavede od poloviny ledna povinné testování ve firmách, a to i pro zaměstnance po třetí dávce očkování, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání vlády.

Přečíst článek

Je ovšem třeba dodat, že Fialův kabinet navyšovat důchody musí, i kdyby nechtěl, neboť valorizace či mimořádná valorizace jsou dány zákonem, zatímco Babišova vláda třeba pro příští rok přidávala ještě 300 korun nad rámec zákonné valorizace. To, že za vlády Fialova kabinetu vzrostou důchody o rekordních 1500 korun, je tedy ze čtyř pětin výsledkem uplatnění zákona a z jedné pětiny výsledkem přidávání nad rámec zákona ještě v podání Babišovy garnitury.

Do důchodu teď, nebo počkat?

Lidé, kteří míří do starobního důchodu v těchto dnech přelomu roku, musí být teď obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu do penze si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života. Naopak špatným načasováním se o stovky až tisíce měsíčně zbytečně připraví, opět až do konce života.

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Na přelomu let 2021 a 2022 totiž na rozdíl třeba od loňska platí, že základní chybou je nechat si důchod přiznat už letos, v roce 2021. Lidé by proto s přiznáním důchodu měli posečkat, a nechat si jej přiznat ideálně k 1. lednu 2022. Důchody přiznané v roce 2022 totiž budou výrazně vyšší než důchody přiznané do konce roku 2021 a následně valorizované k 1. lednu 2022.

V praxi to znamená, že lidé, kteří dosáhnou důchodového věku ke konci roku 2021, by si měli posunout datum přiznání penze na první dny roku 2022. V práci by tedy měli takzvaně přesluhovat. To by v době, kdy Česko trpí rekordním nedostatkem pracovní síly, neměl být problém.   

Trpělivost tisícovky přináší

Jeden příklad za všechny. Člověku platícímu důchodové pojištění 46 let, který ještě v zaměstnání pobíral přesně průměrnou mzdu letošního druhého čtvrtletí, 38 275 korun, byl ve třetím letošním čtvrtletí přiznán důchod 18 376 korun. Po valorizaci bude tento důchod v příštím roce činit 19 219 korun. Pokud ale ten samý člověk počká s přiznáním důchodu ideálně na 1. leden 2022, bude měsíčně pobírat 20 173 korun, tedy o 954 korun více než kolik činí valorizovaný důchod přiznaný v roce 2021.

Daňový systém

Paušální daň je propadák. A kvůli inflaci jím nejspíš zůstane

Lidé mají poslední dva týdny na vstup do režimu paušální daně. Letos zájem o ni zaostal za očekáváním, což se i kvůli rapidní inflaci zřejmě zopakuje také v příštím roce.

Přečíst článek

Lidé s nadprůměrnou mzdou, kolem 60 tisíc, si přijdou správným načasováním přiznání důchodu dokonce na dodatečných zhruba 1300 korun měsíčně na penzi, o něž by jinak přišli, pokud by si důchod nechali přiznat už v roce 2021.   

Je samozřejmě pravda, že lidé, kteří se rozhodnou přesluhovat, aby si zajistili přiznání důchodu až v roce 2022, se připravují o penze v roce 2021. Ideální je proto v roce 2022 přiznání důchodu už nijak neprotahovat a uchýlit se k němu hned 1. ledna.

Zatímco tedy loni se lidem vyplácelo jít do předčasného důchodu už v roce 2020, i když jim nárok na výplatu řádné penze vznikal až začátkem roku 2021, letos na přelomu roku se spěch rozhodně nevyplácí. Naopak, spěchem lidé prodělávají. Daleko výnosnější je trpělivost.

Takto bude vypadat unikátní teleskop Jamese Webba, až dorazí na místo určení.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba čeká rozložení zrcadel

Projekt vesmírného teleskopu Jamese Webba, který lidstvu umožní pohlédnout hluboko do minulosti vesmíru, má za sebou první kritickou část mise. Rozvinutí tepelného štítu proběhlo bez komplikací. Další nejbližší zatěžkávací zkouškou bude rozložení „srdce“ celého teleskopu - jeho primárního zrcadla, které proběhne za několik málo dní.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Dalibor Martínek: Než vláda po osekání důchodů sbalí kufry, měla by ještě osekat stát

Přečíst článek
Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Dno v nedohlednu. Důchodový systém se za letošek propadl do deficitu už přes 40 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme