Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: ČEZ bude štědrý. Chystá se vyplatit rekordní dividendu

Lukáš Kovanda: ČEZ bude štědrý. Chystá se vyplatit rekordní dividendu
Profimedia
Lukáš Kovanda

Loňský zisk energetické společnosti ČEZ překonal očekávání, která již sama o sobě pro něj vyznívala mimořádně příznivě. Akcie společnosti by tak měly při dnešním burzovním obchodování dostat silný růstový impuls a je možné, že pokoří svoji nejvyšší cenu za období od loňského léta.

Reklama

Hrubý zisk ČEZ před zdaněním, odpisy a platbou úroků (EBITDA) vykázal hodnotu 131,6 miliardy korun, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali dle prostřední hodnoty svých odhadů pouze 120,2 miliardy, tedy údaj o takřka desetinu nižší. Skutečný hrubý zisk překonal odhady všech jedenácti analytiků, jež agentura do šetření zahrnula.

Upravený čistý zisk pak činí 78,4 miliardy korun, kdežto trh předpokládal, že to bude 68,8 miliardy.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun.
video

AKTUALIZOVÁNO: ČEZ hlásí rekordní zisk, loni kvůli válce vydělal přes 80 miliard

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy reflektuje enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ. Provozní výnosy byly meziročně vyšší o 27 procent, dosáhly 288,5 miliardy korun. Výsledky hospodaření za rok 2022 okomentuje nejvyšší vedení ČEZ na tiskové konferenci, kterou odvysíláme v 10 hodin.

Přečíst článek

ČEZ potěší akcionáře rekordní dividendou

ČEZ měl podle analytiků vyplatit dividendu nejpravděpodobněji kolem hodnoty 88 korun na akcii, přičemž v odhadu dividendy panoval mezi experty značný rozptyl, od 48 do 110 korun. Vzhledem k zisku, který překonává očekávání všech z nich, by dividenda měla být v horní třetině uvedeného pásma, případně i mírně nad ním, tj. zhruba v rozmezí od 90 do 120 korun na akcii.

Dividendová politika ČEZ stanovuje horní hranici dividendy vzhledem k vykázanému hospodářskému výsledku na úrovni 117 korun, což znamená, že stát coby hlavní akcionář podniku by získal rekordních zhruba 44 miliard korun. Celkově na dividendě, daních z příjmu a odvodech z tržeb výroby letos ČEZ státu odvede přes 100 miliard korun. Nejvyšší dividenda, kterou ČEZ kdy vyplácel, byla nominálně o více než polovinu nižší, činila 53 korun na akcii. ČEZ ji vyplácel roku 2010, ze zisku za rok 2009.

V roce 2009 totiž dosáhl ČEZ svého dosud nejvyššího čistého zisku, který tehdy dosahoval 51,9 miliardy korun. To kvůli inflačnímu znehodnocení odpovídalo loni 75,6 miliardy korun. Loňský čistý zisk, uvedených 78,4 miliardy korun, tak představuje nejvyšší zisk v historii ČEZ nejen nominálně, ale též reálně.

ČEZ loni dosáhl historicky zcela mimořádného výsledku zejména kvůli dopadům války na Ukrajině, jež zdražily energie v čele s plynem a elektřinou natolik, že podnik prodával elektřinu v průměru za dvojnásobek úrovně roku 2021. K vyššímu než analytiku očekávanému zisku dále přispěly hlavně zisky z obchodování s plynem, jejichž navýšení umožnilo získání kapacity na zpracování zkapalněného plynu v Nizozemsku. 

Válka a inflace jako zlatý důl. Zisk ČEZ podle analytiků loni stoupl sedminásobně

Válka a inflace jako zlatý důl. Zisk ČEZ podle analytiků loni stoupl sedminásobně

Energetická společnost ČEZ si podle odhadů analytiků v loňském roce meziročně výrazně polepšila. Čistý zisk společnosti za celý rok podle jejich odhadů vzrostl nad 70 miliard korun, což by bylo až sedmkrát víc než předloni. To se projeví i na výplatě dividendy. V hospodaření firmy se loni promítl prudký růst cen energií. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Hospodářské výsledky za loňský rok zveřejní firma příští týden v úterý.

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Tsunami a havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 zásadně změnily požadavky na bezpečnost atomových zdrojů i daleko za hranicemi Japonska. Brutální destrukce ukrajinské energetiky, kterou se Putinova armáda snažila zlomit odpor houževnatého protivníka, mění pohled na bezpečnost v rámci celého odvětví. Proměna energetiky, a to nejenom na Ukrajině, směřuje k vyšší odolnosti proti hrozbám reálných i hybridních válek. Zkušenosti z poslední ukrajinské zimy budou studovat bezpečnostní analytici i byznysmeni, kteří chtějí zachytit nejnovější trendy, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme