Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Inflace dosáhla cíle České národní banky

Lukáš Kovanda: Inflace dosáhla cíle České národní banky
iStock
Lukáš Kovanda

Inflace v Česku výrazně klesá. Padají ceny zeleniny, a to nejen u zemědělců, ale už i v obchodech. Poprvé od roku 2018 je inflace přesně na cíli České národní banky (ČNB). A v rámci Evropské unie bylo podle všeho česká inflace v únoru šestá nejnižší, shrnuje čerstvá data Českého statistického úřadu ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Únorová míra inflace činí v Česku rovná dvě procenta v meziročním vyjádření. Poprvé od konce roku 2018 se tak míra inflace ocitá přesně na cíli ČNB. Od ledna 2019 včetně byla vždy nad ním.

ČNB přitom ve své prognóze, zveřejněné ovšem už před více než měsícem, předpokládá, že únorová inflace měla činit v meziročním vyjádření 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg počítali ve střední hodnotě svých aktuálních odhadů s údajem 2,1 procenta. Přesně dvouprocentní úroveň je tedy nižší, než čekala centrální banka i většina trhu.

Koruna však na nový údaj bezprostředně reagovala jen velmi mírný oslabením vůči euru. Nejde tedy o výraznější překvapení. Byť trh zjevně sází zase na o něco rychlejší letošní snižování úrokových sazeb ČNB, jehož tempo ovšem může tlumit z pohledu centrální banky až příliš slabá koruna. 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura (ODS)

Reálná mzda letos vzroste o tři až čtyři procenta, řekl Stanjura

Reálná mzda v Česku by se za letošní rok mohla zvýšit zhruba o tři až čtyři procenta. Růst by měla začít již v prvním čtvrtletí. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Devět posledních čtvrtletí reálná úroveň platů klesala a za poslední dva roky klesla o 11 procent.

Přečíst článek

Premiantem Visegrádu

Českou inflaci v únoru evidentně snižovalo to, že prodejci potravin v čele s řetězci konečně začali alespoň částečně promítat historicky zcela se vymykající zlevnění zemědělců, prakticky dvacetiprocentní, do koncových cen. Zatímco například zelenina v lednu meziročně zdražovala ještě o více než 13 procent, v únoru už meziročně zlevňovala o 0,1 procenta. Meziměsíčně pokles inflace tlumil růst cen pohonných hmot, jenž způsobil růst cen ropy na světových trzích a slábnutí koruny vůči dolaru.  

Inflace v Česku je tedy v meziročním vyjádření za měsíc únor nižší než na Slovensku (nynější údaj Eurostatu ke slovenské meziroční inflaci, byť podle jiné metodiky, je 3,7 procenta), v Rakousku (Eurostat má za únor dokonce 4,2 procenta), v Polsku (odhad trhu dle Bloombergu je 3,2 procenta, výsledek bude zveřejněný až v pátek v tomto týdnu) i než v Maďarsku (tam již únorová inflace byla rovněž zveřejněna, činí 3,7 procenta).

V Německu dosahuje únorová inflace podle tamních statistiků 2,5 procenta a podle údaje Eurostatu 2,7 procenta. V celé eurozóně byla únorová inflace 2,6 procenta, jak plyne z aktuálních údajů Eurostatu. Inflace v Česku tedy je výrazně nižší než v celé eurozóně.

Podle všeho je únorová inflace v Česku šestá nejnižší v celé EU. Nižší ji v únoru měly zřejmě jen Lotyšsko, Itálie, Litva, Dánsko a Finsko.

Celoročně by inflace v Česku měla činit 2,2 procenta. Byla by tak v rámci EU podprůměrná i právě z celoročního pohledu.  

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Lukáš Kovanda: Čechům reálně klesají mzdy nejdéle v tomto tisíciletí

Reálné mzdy Čechům klesaly také v poslední loňském čtvrtletí. Dokonce mírně více, než se čekalo. Reálná mzda loni v měsících říjnu až prosinci totiž meziročně poklesla o 1,2 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali propad pouze o 1,1 procenta.

Přečíst článek

Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Bitcoin za 100 tisíc dolarů nyní vypadá mnohem dosažitelněji konstatuje agentura Bloomberg s odvoláním na nejnovější dění na opčním trhu. Pohyby ceny kryptoměny ovlivňují patrně i vývoj akcií technologických firem typu Nvidie, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme