Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi už se brzy dočkají znatelně levnějších potravin

nákup
iStock
Lukáš Kovanda

Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010, ukazují čerstvá data z ČSÚ. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je tak na dohled. Už v příštím roce by mohla být celková inflace pouze jednoprocentní.

Reklama

Ceny zemědělských výrobců v červnu masivně klesly, meziročně o 13,8 procenta. Jedná se o jejich nejvýraznější pokles minimálně od roku 2010. Od cen, za něž zemědělci dodávají svoji produkci do obchodní sítě nebo zpracovatelům, se odvíjí i ceny pro spotřebitele. Masivní snížení cen v zemědělské výrobě tak předznamenává znatelné zlevnění cen potravin v obchodech. Zemědělský a potravinářský segment tímto v podstatě překonal jak covidovou, tak inflační krizi.

Návrat na předválečné ceny to nebude

Nelze čekat, že se ceny potravin v obchodech vrátí na úroveň před válkou a pandemií, nicméně zlevnění celé řady z nich by se zákazník dočkat měl. Klíčovým důvodem propadu cen je a bude výrazné zlevňování energií v čele s plynem a elektřinou, které bude pokračovat i v příštím roce. Zlevňují také další vstupy. Na druhé straně oslabuje poptávka, neboť zejména sociálně zranitelnější domácnosti jsou již uplynulými čtvrtletími rapidní inflace finančně vyčerpány. Omezovat spotřebu musí ale také střední vrstvy.      

Inflace klesá nejen v zemědělské, ale také v průmyslové výrobě. Ceny v průmyslové výrobě rostly v červnu meziročně o 1,9 procenta, nejméně od února 2021. Tento pokles inflace předznamenává zmírnění inflačních tlaků v oblasti spotřeby.

Spotřebitelská inflace tak i díky právě propadu inflace v oblasti zemědělské a průmyslové výroby citelně klesne. Už v příštím roce by tak mohla být jen zhruba jednoprocentní. Takovou hodnotu prognózuje Česku druhá největší švýcarská banka Julius Bär. Prognózy dalších mezinárodních i tuzemských institucí hovoří o poklesu spotřebitelské inflace na úroveň dvouprocentního cíle České národní banky nejpozději v roce 2025.

Evropané začínají chudnout

Tvrdá realita života na starém kontinentu. Evropané po desítkách let začínají chudnout

Život na evropském kontinentě byl dlouho předmětem závisti cizinců, zejména kvůli stylu označovanému jako umění žít. Nyní však rychle ztrácí svůj lesk, protože kupní síla Evropanů se postupně snižuje. Francouzi jedí méně foie gras a pijí méně červeného vína. Španělé šetří olivovým olejem. Finové jsou nabádáni, aby využívali sauny ve větrných dnech, kdy je energie levnější.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Zkrotil Fiala českou inflaci? Ne, mnohem spíše Rusnok

Kdo má hlavní zásluhu na snížení tuzemské inflace pod úroveň deseti procent, tedy na nejnižší hodnotu od roku 2021? Pokud už bychom museli ukázat na jednu osobu jako symbol, byl by krotitelem inflace nejspíše Jiří Rusnok, do poloviny loňského rok guvernér České národní banky.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáš Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme