Reklama

Jana Havligerová: Politika aneb Samý hněv a sem tam rvačka

Poslanecká sněmovna
ČTK
Jana Havligerová

Tak máme nového ministra školství. Stanaře Petra Gazdíka, byť není přímým aktérem, zdiskreditovala kauza Dozimetr, nahradil ho expert na ústavní a mezinárodní právo, poslanec za STAN Vladimír Balaš. Prezident republiky ho jmenoval bez průtahů, neopomněl ovšem zdůraznit, že tak de facto učinil pouze z lítosti k premiéru Fialovi. Jinak hlava státu na Fialově kabinetu nenechává nit suchou. Nad samotným předsedou vlády ovšem Miloš Zeman roztahuje ochranná křídla tak okatě, až se to začíná blížit polibku smrti.

Reklama

Zatímco v nejvyšším politickém patře, na lince Pražský hrad – Strakova akademie je vcelku klid, o etáž níže, v Poslanecké sněmovně se to pěkně mele. Trestněprávní jednání Petra Hlubučka, exnáměstka pražského primátora, se podařilo opozici řádně zpolitizovat. Anoista Radek Vondráček dokonce přispěchal s tím, že sněmovna by měla hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Při pohodlné většině, kterou má pětikoaliční kabinet v dolní komoře parlamentu je to samozřejmě prázdné gesto.

Před třinácti lety kampaň k tehdejšímu předsednictví Česka v EU hlásala, že to Evropě osladíme. Jak to dopadlo, víme. Pád Fialovy vlády sice tentokrát nehrozí, ale předsednictví (a nejen to), jí opozice docela určitě osladí. V nejnižším patře, na politických mítincích expremiéra Andreje Babiše už nezůstává jenom u hádek. V Domažlicích se rodiče tamního místostarosty, reprezentanta hnutí ANO pohádali a nakonec i poprali s jednou z demonstrantek, Babišovou odpůrkyní pískající na píšťalku.

Tu jí odebrala matka místostarosty, přičemž demonstrantka navíc dostala pár facek. Místostarostova matka odešla z placu s kousnutím. Věc řeší policie, stejně jako potyčku Babišových příznivců a jeho odpůrců v Plzni. Předseda hnutí ANO, který – jak tvrdí, už je v podstatě na odchodu z politiky, k dění na mítincích na Plzeňsku mlčí.

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Vláda Borise Johnsona se sesypala během pouhých několika dní. Jeho permanentní populismus dokonal v Británii dílo zkázy, které odstartovalo Brexitem. Co bude dál a kdy se z toho Británie vzpamatuje, neví nikdo. Jak důsledně populismus likviduje kdysi významnou zemi, však Johnsonova vláda ukázala dokonale. Tady jsou hlavní faktory, které se mohou opakovat třeba i v České republice.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme