Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dlouhodobé investiční strategie umělá inteligence „nevymyslí“, říká Jan Hlavsa z Fondee

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí
iStock
 nst
nst

Umělá inteligence (AI) mění finanční svět. Ochotní virtuální bankovní asistenti, ať už se jmenují George, Kate či jinak, už asi nikoho nepřekvapí. Možnosti využití AI ve světě peněz jsou ale mnohem širší. Na podobném principu jako nyní všude propíraná ChatGPT má totiž fungovat i program přední americké investiční banky JPMorgan Chase ale i dalších investičních obrů, jako jsou Goldman Sachs nebo Morgan Stanley. Brzy by tak AI mohla analyzovat a vybírat cenné papíry na míru potřebám klientů investiček. Mají se po bankéřích bát o svůj "job" i investiční poradci? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí zakladatel investiční platformy Fondee Jan Hlavsa.

Reklama

ChatGPT a další nástroje na bázi umělé inteligence (AI) sice mohou v investování představovat výhodnou pomůcku, nicméně mají své limity a člověka nikdy plně nenahradí. ChatGPT má potenciál signifikantně zefektivnit práci, může být užitečný například při vyhledávání nebo agregaci informací ohledně konkrétního cenného papíru. Rozhodně bych neřekl, že tato technologie může nahradit kvalitní a personalizovanou přípravu dlouhodobých investičních strategií, nicméně určitě může ohrozit sektor investičních poradců.

AI není v investičním světě žádná novinka. Algoritmy, které dokážou zpracovat velké množství volně dostupných dat a na jejich základě obchodovat a zároveň se učit z historie, se už desítky let používají. Některé specializované zahraniční hedgeové fondy se dokonce přímo na to zaměřují. Některým to funguje lépe, jiným hůře. Rozhoduje kvalita nastavení algoritmu a kvalita dat, která algoritmus zpracovává. 

Využít stroje typu ChatGPT k automatizaci obchodování na burze je ale spíše utopie. ChatGPT a jemu podobné nástroje jsou primárně jazykoví roboti, nikoli obchodní systémy. Umějí dobře vyhledávat a agregovat již existující texty. V tom je ale velký rozdíl – pro automatické obchodování na burze a vyhledávání vhodných příležitostí je potřeba analytických, především matematických nástrojů, nikoli lingvistických.

Aktivní vs. pasivní investování: Jak alokují kapitál velcí hráči, popisuje analytik

Debata, zda při alokaci kapitálu využívat aktivní nebo pasivní správu aktiv, se vede již řadu let. Pro každého investora bude odpověď na tuto otázku jiná, míní analytik J&T Jakub Kudýn. Není žádné univerzální řešení, které by vyhovovalo všem, a každý z těchto přístupů má své klady a zápory, dodává.

Přečíst článek

AI je nástroj, nikoli mozek

ChatGPT by podle něj mohl fungovat podobně jako dosud užívané algoritmy. Stejně jako u analýzy cenných papírů i u analýzy trhu se stane dobrou pomůckou, když dokáže efektivně agregovat informace a data. Nakonec to ale vždycky bude jenom pomůcka; konkrétní závěr si analytik musí udělat sám. AI je nástroji pro zefektivnění práce – tak jako jím ve své době byl e-mail, internet, MS Office nebo třeba Bloomberg terminal.

Výzvou podle mě je, nakolik AI dokáže nahradit bankéře a poradce. Už dlouho víme, že aktivní správa peněz nemusí být lepší než pasivní investice, které podle statistik přinášejí dlouhodobě lepší zhodnocení. Sektor finančních poradců se tak má čeho obávat i bez umělé inteligence, která může podstatnou část jeho práce zastoupit. Než spoléhat na AI nebo kohokoli jiného, kdo by peníze spravoval, je lepší investovat tam, kde není potřeba být aktivním traderem.

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Investování je jako poker. Hra s pravděpodobností, říká investiční analytik

Média a Twitter se často hemží posměšnými komentáři směřovanými k některým investorům. Nejčastěji se jedná buď o zpětnou kritiku jejich investice (Jak do toho vůbec mohl někdo investovat?) nebo o zdůrazňování krátkodobých ztrát (Za den prodělal desítky milionů). Jenže takovými výkřiky jejich autor, pokud je nedoplní podrobnou analýzou investice či kritikou investiční teze, jen ukáže svoji neznalost toho, o čem je investování. Je to hra s pravděpodobností, píše ve svém příspěvku pro Newstream investiční analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Nicole Krajčovičová, generální ředitelka v ČSOB Asset Management

Češi se bojí investic. Ve Švédsku skrze fondy investují i děti, říká portfolio manažerka

Češi v investování zatím zaostávají, částečně za to může chybějící podpora ze strany státu. „Ten může pomoci skrze daňové zvýhodnění, to je nejjednodušší způsob,“ říká Nicole Krajčovičová, generální ředitelka ČSOB Asset Management. Nadějí by mohli být mladší ročníky. „U mladých lidí vidím zájem, lákají je i investice do jednotlivých akcií. Takže si říkám, že je tu naděje, že se něco změní, že to možná chce jen čas,“ říká Krajčovičová v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Reklama

Související

Senior z Pardubicka vylákal z lidí desítky milionů. Hrozí mu deset let za mřížemi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme