Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aktivní vs. pasivní investování: Jak alokují kapitál velcí hráči, popisuje analytik

Aktivní vs. pasivní investování: Jak alokují kapitál velcí hráči, popisuje analytik
iStock
Jakub Kudýn

Debata, zda při alokaci kapitálu využívat aktivní nebo pasivní správu aktiv, se vede již řadu let. Pro každého investora bude odpověď na tuto otázku jiná, míní analytik J&T Jakub Kudýn. Není žádné univerzální řešení, které by vyhovovalo všem, a každý z těchto přístupů má své klady a zápory, dodává.

Reklama

Jak se k této otázce staví velcí hráči, jež spravují miliardy dolarů? Podívejme se na čtyři zajímavé přístupy alokace kapitálu.

Norský model, jež symbolizuje Efektivitu a jednoduchost. Tento styl investování, zpopularizovaný norským penzijním fondem GPFG, klade důraz na veřejně obchodované akcie a dluhopisy s převážně pasivní správou aktiv. Norský model nabízí nízké náklady, transparentnost a jednoduchost. Ideální pro investory, kteří chtějí získat tržní výkonnost bez zbytečného komplikování. Tento styl ovšem neznamená pouhé nakupování indexu S&P 500, který je dnes tak oblíbený. Investování do indexu S&P 500, je totiž samotnou spekulací, a to na vývoj 500 největších amerických firem. Norský model je spíše o diverzifikaci a sázení na široký celosvětový index.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Endowment model (nadační model) zpopularizovaný nadaci Yale University. Tento styl se vyznačuje vysokým podílem alternativních investic (private equity, venture capital, hedge funds), aktivním řízením a externě spravovanými aktivy. Pro investory s dlouhodobou vizi a nižšími likviditními potřebami je tento model skvělou volbou, která může zpřístupnit nadstandardní výnosy. Avšak pozor, klíčem k úspěchu je pečlivý výběr portfolio manažerů a důsledné sledování jejich výkonnosti.

Kanadský model. Známý díky Kanadské penzijní investiční radě (CPPIB), kombinuje vysoký podíl alternativních investic s interně spravovanými aktivy. Inovativní prvky kanadského modelu zahrnují využití moderní teorie portfolia a nastavení referenčního portfolia. Referenční portfolio představuje benchmark pro alternativní investice, tj. jaké zhodnocení by bylo možné získat př investici do veřejně obchodovaného indexu.

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Investování založené na řízení závazků (Liability driven investing, LDI): Hlavním cílem LDI je vytvoření takového výnosu, jež pokryje očekáváné závazky. Takovým závazkem může být například důchod nebo vklady bankovních klientů. Investor si nejdříve definuje všechny svoje závazky a na základ toho sestaví své portfolio. Jde o kombinaci aktivní a pasivní správy ve snaze dosáhnout výnosu, jež pokryje všechny závazky při co nejnižší volatilitě. Tento styl investování je často populární mezi americkými penzijními fondy nebo bankami. V LDI portfoliích se často setkáme s vysokým podílem dlouhodobých dluhopisů, které slouží ke stabilizaci výnosů a snížení rizika.

Není žádné univerzální řešení

Představte si, že máte větší objem peněz, který nebudete minimálně následujících 10 let potřebovat. V tomto případě byste mohli zvážit endowment model, který nabízí vyšší potenciál zhodnocení investice. Na druhou stranu, pokud jste blíže ke důchodovému věku a potřebujete stabilitu a pravidelný příjem, LDI model by mohl být pro vás lepší volbou.

Při výběru investičního stylu je důležité zohlednit vaši osobní situaci a preference. Pokud máte dlouhodobý horizont a chcete průměrný tržní výkon, může být vhodný široký indexový fond. Pokud hledáte nadměrný výnos nebo chcete podporovat určité projekty nebo firmy, může být vhodnější aktivní správa.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv styl, je důležité zůstat informovaný a neustále se učit. Měli byste se o svoje investice zajímat a vědět do čeho investujete, jaká je očekávaná výkonnost a poplatková struktura. Pokud investor dlouhodobě drží kapitál ve fondu, jež mu ročně přináší jednoprocentní zhodnocení, je to především chyba investora, a ne aktivního nebo pasivního přístupu k investování.

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: Levné nákupy akcií? Zkuste firmy, které čekají velké změny

Investoři, kteří pravidelně investují do indexů světových akciových trhů, v tomto roce prozatím nebudou moc spokojeni. Proto se občas vyplatí mít malou část majetku vyhrazenou pro investice, jež s trhem nebo ekonomickým cyklem nekorelují.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: O úspěchu investice může rozhodnout jen pár dnů z celé dekády

Když si investor v čase volatilních trhů zkouší hrát na spekulanta, nedopadá to dobře, píše ve svém komentáři analytik J&T Banky Jakub Kudýn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peněženka, ilustrační foto

Kolik si mám odkládat na důchod? A proč symbolická pětistovka měsíčně už nestačí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme