Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Havrlant z J&T: Hluboká a táhlá recese? Tak ta se USA určitě vyhne

Rafinérie v USA
iStock
David Havrlant

Sázky na hlubokou a vleklou ekonomickou recesi v USA jsou liché, jelikož střednědobé i dlouhodobé faktory začínají hrát největší ekonomice opět do karet, a to jak v relativní, tak v absolutní perspektivě, píše v komentáři pro Newstream David Havrlant z J&T. Co rozhodne, že americká ekonomika bude rychle zpátky ve hře?

Reklama

Inovace, energetická nezávislost a ukotvená měnová politika budou motorem její dlouhodobé expanze. Přestože je nyní strach z recese v USA značný a je možné, že k ní v důsledku perzistentně vysoké inflace, razantního propadu globální poptávky nebo nového geopolitického šoku může dojít, nebude ani hluboká ani vleklá.

Výzkum a vývoj podpoří zisky

Od roku 2020 celkové výdaje na výzkum a vývoj v USA utěšeně rostou (o více než 10 procent meziročně od druhého čtvrtletí 2021) a pohybují kolem 3,5 procenta HDP, což značně přesahuje dlouhodobý průměr. K tomuto růstu přispěly zejména soukromé investice, neboť veřejný sektor se nadále podílel méně než jedním procentem. Pro srovnání, poměr celkových investic do výzkumu a vývoje k HDP byl v EU a v Číně zhruba o jeden procentní bod nižší.

J&T 

Proces deglobalizace, zostřené soutěžení s Čínou na technologickém poli a preference pro odolnost dodavatelských řetězců před nejnižšími možnými náklady povedou k návratu technologicky náročné výroby zpět do USA. Tento přesun dále posílí investice v segmentu, který rozhoduje nejen o ekonomickém úspěchu v budoucnosti.

Wall Street, ilustrační foto

Černé úterý na americké burze. Akcie se zřítily kvůli zprávám o inflaci

Nejhůř se dařilo technologickým společnostem. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o 5,5 procenta, akcie technologické společnosti Apple klesly o téměř šest procent a akcie internetového obchodu Amazon se propadly o více než sedm procent.

Přečíst článek

Současné geopolitické napětí snižuje motivaci k meziregionální spolupráci na poli primárního výzkumu, a bude tak docházet k redukci globálního sdílení inovací. Kritické technologie se budou těšit výraznější ochraně a vzroste tlak na vývoz hotových produktů místo sdílení know-how a výrobních procesů. Každý dolar investovaný do výzkumu a vývoje, který se nakonec překlopí do reálně využitelné technologie, bude o to více a o to déle hnací silou zisků amerických společností.

Energetická soběstačnost a flexibilita je klíčová

Oproti ostatním vyspělým ekonomikám navíc USA těží z energetické soběstačnosti a flexibility. Současné vysoké ceny energií samozřejmě zatěžují rozpočty amerických domácností, nicméně utracené peníze zůstávají v ekonomice a mohou být dále přerozdělovány v podobě mezd a zisků. Netečou za hranice ekonomiky tak, jako je tomu např. v Evropě, kde je velká část energetických výdajů jednoduše nenávratně ztracena.

Množství vytěžené ropy v USA od konce covidové krize setrvale stoupá, přičemž těžbu je možné poměrně flexibilně utlumit nebo oživit. Oproti minimům z covidového roku posílila těžba o 20 procent a počet otevřených vrtů se ztrojnásobil.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Rovněž energetické odvětví v USA těží ze zásadního technologického náskoku, zejména ve srovnání s ostatními ekonomikami bohatými na energetické suroviny, které musí pokročilé těžební a rafinační soupravy alespoň z části dovážet. Jak je dnes zřejmé, energetická nezávislost a flexibilita je zásadní přísadou ekonomické prosperity a pozitivního výhledu.

J&T

Nejsou lidi - to je hlavní problém současného Londýna

Milionům Britů hrozí chudoba. I kvůli brexitu

Vysoká inflace v Británii hrozí, že zničí růst mezd za posledních 20 let. Miliony Britů by se kvůli ní mohly propadnout do naprosté chudoby, vyplývá ze studie think-tanku Resolution Foundation (RF). Pokud bude příští vláda pokračovat v nastavené politice, budou chudobou v rozpočtovém roce 2023 až 2024 ohroženy další tři miliony lidí. Dohromady by jich bylo 14 milionů, to je téměř každý pátý obyvatel Británie.

Přečíst článek

Fedu hraje do karet silný dolar

Vysoká perzistentní inflace je pro ekonomiku škodlivá a americký Fed to dobře ví. Spotřebitelská inflace v srpnu sice zmírnila na 8,3 procenta meziročně, ale rezistentnější jádrová inflace (bez energií a potravin) zrychlila na 6,3 procenta. Je zřejmé, že Fed bude muset s inflačními tlaky ještě nějakou dobu bojovat.

Na druhou stranu pro to má paletu nástrojů – zvyšování úrokových sazeb, snižování bilance, jasné přesvědčení o svém mandátu – a nebojí se je použít. Z hlediska inflace hraje Fedu do karet výrazné posílení amerického dolaru, které zlevňuje veškerý dovoz.

Růst spotřebitelských cen je při tom doprovázen silným trhem práce, zvyšující se mírou participace a více než pětiprocentním mzdovým růstem. Snížení problémů v dodavatelských řetězcích a postupný přesun jejich částí do USA rovněž signalizuje, že vyhlídky americké ekonomiky ve střednědobém horizontu jsou dobré, každopádně lepší oproti ostatním vyspělým ekonomikám.

Členové Fedu Esther Georgeová, John Williams a Jerome Powell na zasedání v Jackson Hole v roce 2018

Velký problém pro euro. Fed chystá razantní zvednutí sazeb

Ačkoli k zásadnímu vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella dojde až zítra, nálada centrálních bankéřů je podle agentury Bloomberg jasná: sazby musejí růst, a to klidně výrazně. Důvod? Inflační tlaky se zatím nepodařilo dostatečně zkrotit.

Přečíst článek

ČNB se ještě zapotí. Rozhodnutí ECB zvýší tlak na korunu

Zvýšení úrokových sazeb v eurozóně bude znamenat vyšší tlak na českou korunu, takže Česká národní banka bude muset zřejmě vynaložit více peněz na bránění jejímu oslabení, shodují se ekonomičtí experti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme